Echt of fake

een te gekke geschiedenis

Vind je geschiedenis maar saai en is het eerder “de ver-van-je-bed-show”? Geef deze reeks dan een kans! Voordat je het weet raak je geboeid en verander je van mening. In dit deel word je uitgedaagd om “echt” van “fake” te onderscheiden. In een vorig deel kon je de held en/of de schurk in een persoon ontdekken. Klinkt het allemaal wat speels? Ja, absoluut! Maar daarom zeker niet minder goed. Willen we onze kinderen boeien en “warm” maken voor het vak, dan zijn dit soort boeken zeker een meerwaarde.

Belangrijke onderwerpen zoals het oude Egypte, de Mayabeschaving, Vikingen, oorlog … worden speels aangebracht. Per onderwerp krijg je een eenvoudige tijdslijn, vijf stellingen waarvan je mag gokken of ze echt of fake zijn, zeer toegankelijke uitleg, hier en daar een spelletje of opdracht en tot slot de oplossing van de vijf stellingen van bij het begin van het hoofdstuk. Door de uitleg die je kreeg zou je nu niet meer moeten gokken of iets juist of fout was.

De opbouw start vanuit een krantenkop, een reclameboodschap, een spelletje, een quiz, een uitnodiging … Verschillende tekstsoorten om een onderwerp onder de aandacht te brengen en de lezer bij de originele les te houden. Geschiedkundige word je niet na het lezen van dit boek, maar het fungeert als een prima opstapje om verder op zoek te gaan.

Door de keuze uit echt of fake te moeten maken, leer je ook om kritisch te zijn over wat je te lezen krijgt. Al is dan volgens de auteurs 99.99% in dit boek echt, dat wat niet echt is, is 100% fake. Sommige verhalen uit de geschiedenis gaan al zo lang mee dat je ze voor waar aanneemt. Eerlijk is eerlijk: ook ik dacht dat Vikingen echt hoorns op hun helm hadden staan. Blijkbaar is dat “fake news”.

De vormgeving is prima uitgedacht. Bij speelse tekst horen luchtige en grappige zwart-wit-illustraties, die prima bij het geheel passen.

Dit boek leent zich tot voorlezen, maar ook gewoon tot doorbladeren en hier en daar een stukje lezen. Zelf lezen lukt vanaf een jaar of 9.

Leuk voor thuis, maar zeker ook voor in de klas.