Een beste vriend

Al heel zijn leven is Eekhoorn op zoek naar ‘een beste vriend’ en als bij toeval ontdekt hij die tijdens een wandeling in het bos. De beste vriend heet Pok en is een paddenstoel. Heel langzaam zoekt Eekhoorn toenadering en eens de vriendschap is gesmeed, zijn ze altijd samen op pad. Zoals de illustraties dat aangeven, een heel jaar lang. Dan wordt het lente en verschijnt Momo. Ook nu duurt het een tijdje eer Eekhoorn tegen Momo durft te praten. Maar wanneer dat stadium achter de rug is, neemt ook Momo deel aan de dagelijkse activiteiten van Eekhoorn en Pok. Met Pok kijkt eekhoorn graag naar dansende bladeren, zwevende sneeuwvlokken en traag drijvende roze wolken. Momo daarentegen zorgt voor een andere dynamiek. Met hem is het heerlijk om bramen te smikkelen, naar de rivier te wandelen of stenen over het water te laten ketsen. Dat laatste kan hij zelfs beter dan Pok. Na die vaststelling slaat bij Eekhoorn de vertwijfeling toe. Wie is nu zijn beste vriend? Hij wil er geen twee maar één! En dan verschijnt er ’s ochtends bij het eerste zonlicht Gunter. Ook nu duurt het weer een tijdje eer Eekhoorn iets tegen hem durft te zeggen, maar ook nu slaat de vriendschap aan en de slotprent laat vermoeden dat de beste-vriend-twijfels even naar de achtergrond zijn verdwenen.

In dit vierde boek over de innemende eekhoorn snijdt de auteur Olivier Tallec een treffend thema aan. Het al dan niet hebben of verlangen naar die ene beste vriend is voor menig kind –en zelfs volwassenen– een herkenbare gedachte. Ook nu is de zorgvuldig vertaalde tekst sober, eerder beschrijvend en biedt hij ruimte aan de verbeelding van de lezer. De herhaling "Pas na een tijdje durf ik iets te zeggen" accentueert de sociale onhandigheid van de eekhoorn. Die is ook zichtbaar in de wijze waarop Tallec het figuurtje neerzet. In de kleurrijke illustraties spreekt de lichaamstaal van de dieren voor zich en toont ze vertederend de toenadering en verbinding.

Een heerlijk boek vol van kleine details die samen voor kijkplezier kunnen zorgen en wie weet ook voor verheldering als de vraag rond die ene beste vriend zich aandient.