Een bijzonder pakketje

Hoe een boek de wereld rondreist

Vooraleer we een boek in onze handen hebben, heeft het al een lange weg afgelegd. Dit prentenboek werd gedrukt in China, reisde mee met het schip van kapitein Lars, verbleef in een loods en werd daarna door Dennis vervoerd tot in de boekenwinkel. De vele kilometers die dit boek heeft afgelegd worden beeldend en verhalend weergegeven. Het is een ode aan de vele mensen die over de hele wereld hard werken, en het doet kinderen en volwassenen bewust worden van de lange weg die een boek aflegt.

Dit boek is een must read voor elke jonge lezer. Er bestaan reeds tentoonstellingen en documentaires over hoe boeken worden gemaakt, maar minder over hoe boeken worden geproduceerd en vervoerd. Dit verhaal doet ons nadenken over het feit dat we massaal boeken laten drukken in het buitenland om ze dan terug naar hier te brengen. Tegelijkertijd geeft het ons een beeld van hoeveel verschillende mensen betrokken zijn bij het transporteren van een boek tot in ons land. 

De illustraties en vormgeving in dit boek zijn kleurrijk en bevatten veel geometrische vormen. De vele voertuigen en vele mensen (die bij naam worden genoemd) geven een goed beeld van de drukte die er heerst en de vele inspanningen die worden geleverd om een boek te maken en te vervoeren. Het taalgebruik is eenvoudig en het verhaal is een objectieve weergave van wat er in elke stap van het proces gebeurt.

Dit boek is laagdrempelig en zal vele kinderen kunnen bekoren. Voor wie de wereldreis van een boek niet interessant genoeg is, zijn er nog de vele voertuigen en grote illustraties die aantrekken. Zeker een aanrader om in de klas voor te lezen en met kinderen over in gesprek te gaan.