Een doodgewoon doeboek

Als tiener een ouder verliezen of een ander heel verdrietig of ongewoon moeilijks iets meemaken, wat doe je dan? De auteur van dit boek, Kariene schrijfmachine, verloor haar vader op 12 jaar en herkende haar verhaal in dat van Elin (10 jaar) die ook een ouder verloor. Met dit boek wil Kariene delen aan Elin en alle andere kinderen wat haar geholpen heeft hiermee om te gaan. Met een brief, gevolgd door een doe-boek beschrijft en begeleidt ze je stap per stap hoe je terug vol vertrouwen en met kracht in het leven kan staan.

Dit boek is verre van doodgewoon. Het is origineel en het boeit, niet enkel door de inoud, maar ook door de grappige schetsen en de kinderlijke, zwierige lijnen. "Waargebeurd maar niet getreurd" vat het goed samen. Eerst vertelt men op een speelse wijze met grafische vormgeving wat er omgaat in het hoofd van een kind dat iets heel moeilijks meemaakt. Vervolgens reikt men op een doordachte manier handige hulpmiddeltjes aan om zich terug goed te voelen en voldoende zelfvertrouwen en grip op de situatie te geven. Met verschillende soorten van beeldspraak geeft auteur Kariene inzicht. Zo beschrijft ze het leven als een puzzel waarbij je zelf de puzzelstukjes legt en is er ook de brillenwinkel waarbij je de bril kiest die jouw gedachten mee bepaalt. Ook zijn wisa en nogo twee belangrijke figuren die mee jouw gevoel en blik op de wereld bepalen. Wat het boek tevens heel leuk en origineel maakt, is dat er veel ruimte is om creatief te zijn. De pagina's kunnen ingekleurd en aangevuld worden naar believen en in de tweede helft van het boek schrijf je je eigen verhaal.

Een doodgewoon doeboek is een leuk, waardevol boek dat geen moment gaat vervelen en op een speelse wijze inzichten geeft. De originele aanpak en positieve toon maken het een plezier om dit boek te lezen en gebruiken. Het is werkelijk een doe-het-zelf boek, wat ook al vanzelf meer doet toepassen en reflecteren. Ik vind dit boek mooi uitgewerkt met goede levenslessen, waar niet enkel kinderen maar ook volwassenen veel aan kunnen hebben.