Een echt rommelmonster

Roki, het rommelmonster, laat in alles wat hij doet een spoor van chaos achter zich na. Wanneer hij eet, wanneer hij in bad gaat, wanneer hij gaat slapen. Zelfs wanneer hij met zijn vrienden speelt, is er maar één spel waar hij echt voor te vinden is: rommelen. Dankzij zijn vrienden, Bako en Larza, (en het moment waarop ze zoek geraken ten gevolge van zijn favoriete spel) beseft Roki dat opruimen ook leuk kan zijn. En dat een opgeruimde kamer opnieuw het begin kan zijn van alweer een nieuw spelletje rommelen.

Dat rommelen wordt uitgebreid geïllustreerd door Katrijn Jacobs die door de voorwerpen die Roki achterlaat, heel precies laat zien wat hij die dag allemaal gedaan, gegeten, gedragen en met zich meegesleurd heeft. Ook kinderen zullen hierin veel herkennen van hun eigen dagbesteding en kunnen gemakkelijk filosoferen over waar Roki zich allemaal mee bezig heeft gehouden. De illustraties ondersteunen het verhaal dus goed en beelden het ook uit, al doen ze ook wel weinig meer dan dat.

Een echt rommelmonster is na De Grote winnaar het tweede deel in de reeks ‘Monstermanieren’, van uitgeverij Clavis. De insteek van het verhaal is duidelijk. Kinderen maken graag rommel en die moet regelmatig opgeruimd worden. In dit prentenboek wordt het rommelen bijna een kunst, aangezien Roki zijn spullen – die uiteraard allemaal een eigen functie hebben – enkel en alleen gebruikt om rommel te kunnen maken. Grappig, en met dat idee kan je wel wat kanten uit in een prentenboek. Jammer genoeg slaat het verhaal hierna al snel een heel traditionele en voorspelbare richting in en daarmee blijft Een echt rommelmonster voor mij … niet meer dan een licht moraliserend prentenboek over het nut van opruimen.