Een fijn plekje

Bij, Libelle, Kever en Lieveheersbeestje zoeken naar het ideale plekje om te wonen met bloemen, blaadjes, dood hout en een vijver. Ze testen een paar plekjes uit maar telkens merken ze dat het er te druk is, vol afval, of dat ze er weggejaagd worden met insectenspray. Tot een prachtige en lieve vlinder hen de weg wijst naar de andere kant van de muur, waar een jongetje een fijne plek heeft gemaakt voor alle insecten en dieren. Hoera!

Het verhaal en de illustraties zijn van Lucy Cousins, gekend van Muisje (Maisy). Je herkent er de vrolijke, eenvoudige stijl in die ze ook gebruikt voor het bekende muisje. De "verteller" krijgt een gewoon lettertype en de teksten van de personages zijn in een geschreven letter die ook voor Maisy wordt gebruikt. 

Achter het verhaalt zit dan nog een extra boodschap – over hoe belangrijk het is dat insecten gezond blijven, voldoende eten en rust vinden. Dat kan niet in een vervuilde omgeving. Jonge kinderen worden zo wel bewust gemaakt van een probleem en krijgen voldoende reden om mee op te ruimen. Want wie wil er die schattige diertjes nu niet helpen?

Ondanks de simpliciteit van de tekeningen, zie je duidelijk de emoties van de 4 vrienden: blij, triest, angstig. Hoe enkele schuine lijntjes, de plaatsing van de oogjes en de mondjes voor een verschil kan zorgen: dat is leuk gedaan. We vergeven Lucy Cousins dan ook meteen voor het gekke perspectief bij kever en lieveheersbeestje. Bij hen kan je tegelijk het gezichtje en het kleurrijke buikje frontaal zien – dat is in realiteit onmogelijk.