Een miljoen biljoen kerstmannen

Een miljoen biljoen kerstmannen gaat over het wonderlijke verhaal van de kerstman. De kerstman, zo wil het verhaal, bracht vroeger altijd zijn cadeautjes aan alle kinderen. Maar dat werd steeds moeilijker naarmate er meer kinderen kwamen. Daarom ontdubbelde de kerstman zich: nu waren er plots twee kerstmannen – die elk maar de helft zo groot meer waren. Het werk ging wel twee keer zo snel! Wanneer er echter nog meer kinderen kwamen, beslisten de twee kerstmannen zich nog eens te ontdubbelen: dan waren er vier kerstmannen die maar een kwart zo groot waren als de originele kerstman. En het werk ... dat wordt wel weer een stukje beter verdeeld! Maar al die brave kinderen ... die bleven maar komen. Hoe krijgen de kerstmannen al dat werk uiteindelijk gedaan?

Wat een prachtig boekje! Een lieflijk verhaaltje over de kerstman, met even schattige tekeningen als het verhaal. De potloodtekeningen zijn bijna verslavend om naar te kijken: met een quasi-nonchalante simpliciteit toont de tekenares hoe goed ze haar vak onder de knie heeft. De prenten zijn sprekend en nodigen uit om zelf met een potlood aan de slag te gaan. De winterlandschappen met de kleine kerstmannetjes erin (zoals je ook op de kaft kan zien) zetten de sfeer, en doen je dromen naar de winter en kerst. 

De teksten worden misschien een beetje te weinig belicht wanneer de prenten zo verwarmend zijn, maar beide staan in een symbiose met elkaar: beiden getuigen van vakmanschap om met simpele bewoordingen (of prenten) een poëtische wereld te scheppen die je het gevoel geeft dat je mee met de kleine kerstmannetjes ingesneeuwd geraakt. Alles aan dit boekje nodigt uit om in een warm coconnetje te kruipen, en te genieten van kerst, elkaar en de kracht van eenvoud. Schrijver en tekenaar spreken beiden dezelfde taal, en tillen elkaar naar een hoger niveau: dit boek toont hoe beiden samengaan. 

Een winterboekje om te koesteren!