Een mooie dag om in een boom te klimmen
Marnus die altijd de afwas moet doen thuis en Leila wiens ouders gescheiden zijn, hebben één gemeenschappelijk doel. Samen willen ze in De Mooiste Boom Van Het Heelal klimmen om te voorkomen dat die wordt omgehakt. De gemeente wil namelijk werken uitvoeren op de plaats waar de boom staat. Leila sleurt Marnus mee de boom in en samen besluiten ze uit protest in de boom te wonen. Al snel kunnen ze op steun rekenen van Leila’s moeder, de golfclub, milieuactivisten en de lokale krant. Hoewel overleven in een boom niet altijd van een leien dakje loopt, houden de twee het goed vol. Maar wat is nu de échte reden waarom ze in de boom wonen? Aan het einde blijkt dat de boom voor Marnus een manier is om gezien te worden en voor Leila een plaats om de scheiding van haar ouders te verwerken.
Het verhaal neemt ons mee naar Zuid-Afrika waar Leila en Marnus onverbiddelijk vechten voor het voortbestaan van een boom. Belangrijker dan het leven van de boom is het ontdekken van zichzelf. Zo beseft Marnus dat hij in zijn gezin nooit gewaardeerd wordt om wie hij is en wat hij doet. Voor het eerst voelt hij dat hij belangrijk is en dat mensen hem appreciëren om wie hij is. Voor Leila is het avontuur een verwerking van de scheiding van haar ouders. Een manier van herinneren en loslaten. In het begin van het boek staat vooral de boom centraal, pas op het einde ontdek je waarom de twee kinderen écht in de boom klommen. Dat zorgt ervoor dat het verhaal in het begin wat langzaam op gang komt, maar dat maakt het einde helemaal goed.
De schrijfstijl van Jaco Jacobs is verfrissend. De auteur gebruikt metaforen zonder daarbij de hoofdlijn van het verhaal te verliezen. De literaire schrijfstijl geeft het boek meerdere ladingen, zonder die teveel te willen opdringen. Een mooie dag om in een boom te klimmen bestaat uit korte hoofdstukken en is het perfecte verhaal voor een boekbespreking. Grote avonturen bevat het boek niet, maar misschien beginnen grote avonturen altijd klein?
Dit boek werd ook door onze recensente Annemieke gelezen. Benieuwd naar haar blik op het boek? Annemiekes recensie lees je hier.