Een nieuwe jas

Faro is een kat zonder vacht. Ze kijkt teleurgesteld in de spiegel en vindt zichzelf zo saai. Geen warme verendos, geen haren, geen mooie kleuren om mee op te vallen ... Het lijkt wel dat iedereen mooier is dan zij. Misschien mag ze wel de jas van een ander dier passen om zich speciaal te voelen? Ze past de zachte manen van de leeuw maar deze zijn te zwaar. Misschien de schitterende veren van de pauw? Neen, die zijn veel te lang. De bijzondere schubben van de hagedis eens proberen? Die zitten te strak. Is er wel iemand die Faro aan een nieuwe jas kan helpen? De oerang-oetan misschien? Of misschien nog een ander dier?

Een nieuwe jas is een werk van Yvon Van Oel waarin ze ons laat aanvoelen hoe we naar onszelf moeten kijken. Iedereen heeft wel dingen waar hij of zij niet tevreden over is, ieder heeft wel zijn eigen onzekerheden. Van Oel wil door dit verhaal aantonen dat je op je mooiste bent als je bent zoals je bent. Het verhaal laat een brede woordenschat aan bod komen met veel begrippen. 

Haar illustraties zijn bijzonder fraai, fantasierijk en groot. Ze reiken telkens over de beide bladzijden. Ze gebruikt daarvoor knallende kleuren die tot stand komen door potloden en zachte penseelstreken. De tekeningen laten je meevoeren in de emoties van het moment. Je kan dan ook de personages hun gelaatsuitdrukkingen lezen. De illustraties maken het boek krachtiger en geven je een goed gevoel. Ondanks de niet echt vernieuwende boodschap ben ik wel gevallen voor dit mooie boek.