Een panda voor mijn verjaardag

Sarah Horne is een Engelse illustratrice. Naast kinderboeken illustreert ze ook voor onder andere voor Sesamstraat en IKEA. Met Panda Puck maakte ze haar schrijfdebuut. Eerder maakte ze al tekeningen voor Kasper wordt een kip.

Panda Puck leeft al haar hele leven in de dierentuin. Ze is er best gelukkig, tot haar vaste verzorger zegt dat ze de dag erna naar China moet verhuizen. Ze wil dat helemaal niet, en ontsnapt met een duidelijk doel voor ogen: ze gaat naar het gezin van Cris. Die wordt 9 maar heeft een rotverjaardag. Zijn ouders maken ruzie, ze vergeten zijn verjaardag en de pestkop van de straat heeft het opnieuw op hem gemunt. Maar dan komt Puck in Mary Poppins-stijl het huis binnen gewaaid, vastbesloten om voor Cris en zijn familie te zorgen. Dat ze een panda is lijkt iedereen, behalve zijzelf, een uitdaging te vinden. Er volgt een vlot geschreven verhaal met grappige en soms wat spannende momenten.

Het boek is opvallend Nederlands vertaald. Sommige zinnen en/of uitdrukkingen zoals ‘top moppie’, ‘kom ik niet meer overend’, ‘hier met je poen, jarige job’ vallen wel erg op. Daarnaast is de verwijzing naar Marry Poppins waarschijnlijk niet voor alle lezers in Vlaanderen duidelijk. Er wordt een beetje uitgelegd wie dat is, maar niet voldoende om alle linken te kunnen leggen. Aangezien dat het basisidee is van het verhaal, is dat wat jammer. Een aantal referenties en situaties worden daardoor wat abstracter. Dat zal het leesbegrip echter weinig in de weg staan. Kinderen zullen er waarschijnlijk gewoon overlezen.

Het boek is grotendeels tekst, getypt in een groot en vlot leesbaar lettertype. Sfeervolle zwart wit illustraties fleuren de pagina’s op. Deel 2 van deze reeks, Een panda op het podium, laat niet op zich wachten en wordt al aangekondigd op het einde van het boek.