Een prachtige pechdag

In dit boek maken we kennis met aardvark, een bijzonder dier dat niet vaak voorkomt in kinderboeken. Dat zet ook meteen de toon voor de rest van het boek waarin taal belangrijk is. Dat merk je omdat de schrijfster bewust koos voor enkele niet zo voor de hand liggende begrippen. Zo draagt aardvark een onderbroek en een zuidwester wanneer hij naar buitengaat. Het boek werd ook op rijm geschreven. Hoewel het soms lijkt alsof het rijm het verhaal bepaalt, is het voor de kleuters wel leuk.

De kleuren van de prenten zijn ook mooi gekozen. Het is een kleurenpalet waar je als volwassene ook nog van kan genieten. De prenten illustreren ook mooi de fantasie van aardvark. Hoewel je ziet dat de verhoudingen niet kloppen, worden de elementen uit het fantasiespel van aardvark zo in de verf gezet.

Het boek toont aan dat spelen in de regen ook erg leuk kan zijn. Aardvark gaat namelijk buiten spelen, ook al is het erg nat. Hij speelt een fantasiespel en geniet vervolgens met z’n vriendin Zoé van de kleine dingen in de natuur. Op de prenten kan je zien wat ze zoal doen. En hoewel de dag regenachtig begonnen is, sluit die af met een heldere lucht. Voor aardvark maakt dat niet uit, die amuseert zich en geniet van zijn fantasie en de vriendschap.

Ik vond het boek eerst moeilijk te volgen. Dat komt waarschijnlijk omdat ik zelden een echt fantasiespel met kinderen speel. Het boek is dan ook vooral aan te raden aan kinderen in wiens fantasie echt alles mogelijk is.