Een schip vol Sinterklazen

Moedeloos telt Sinterklaas de blaadjes van zijn scheurkalender: 6 december komt met rasse schreden dichterbij. Sint heeft helemaal geen zin in weer en wind, handjes schudden, schoenen vullen en warme chocolademelk. Veel liever viert hij zijn verjaardag in de Spaanse zon met sangria en koele limonade. Maar als hij dan aan al die ontgoochelde kindjes en lege schoentjes denkt, krijgt hij het toch wat moeilijk. Hij bedenkt een plan: hij zal een vacature opstellen voor hulpsinterklazen. Zij kunnen dan in zijn plaats naar Nederland reizen. Dat komt helemaal goed! Sint gaat meteen aan de slag. Hij schrijft een vacature en hangt hem uit langs de Costa Del Sol. Op 30 oktober bieden zich een hele hoop kandidaten aan. Ze moeten allerlei testjes doen. Paardrijden in het donker met hindernissen, wortels uit schoenen trekken, pepernoten vermenigvuldigen en nog veel meer. Zij die overblijven worden verder klaargestoomd: ze krijgen een mooi pak en een baard aangemeten. Dan zijn ze helemaal klaar voor vertrek. Als Sint zijn hulpsinten uitzwaait, wordt hij plots overmand door heimwee naar Diewertje. Snel rept hij zich aan boord. Het schip vol Sinterklazen reist naar Nederland en bij aankomst staat Diewertje de Sint zoals altijd op te wachten. Met een kop heerlijke warme chocolademelk (met slagroom).

Bette Westera brengt een heerlijk alternatief Sintverhaaltje. Het uitgangspunt van de ietwat vermoeide Sinterklaas is grappig en eigenlijk ook wel een beetje ondeugend. De goedheilig man wordt wel een beetje van zijn sokkel gehaald. Maar misschien mocht hij wel eens een beetje vermenselijkt worden? Hij is ook altijd zo stijf en formeel. Tijd dus om te tonen dat de Sint ook gewone dingen doet, zoals naar het toilet gaan en zijn tanden poetsen. Westera doet dat schitterend. Sint wordt voorgesteld als een aardige oude man die toch wel inzit met al die kindertjes die op hem wachten. De vaardigheden die een Sint moet hebben doen de voorlezer glimlachen, maar voor kinderen zijn ze misschien wel doodgewoon. Als Sint moet je nu eenmaal goed wortels uit schoenen kunnen trekken, en als je niet in het donker op een paard kan rijden, heb je ook een probleem.

De kleurrijke illustraties van Barbara de Wolf zijn erg grappig en zullen zeker voor de nodige hilariteit zorgen. De eerste pagina is direct de topper: de goedheiligman op het toilet (mét bloot achterwerk). De toon is meteen gezet! De collages voelen een beetje 'bij mekaar gerommeld aan' en passen net daardoor perfect bij het zootje hulpsinten dat de Sint verzameld heeft. Deze (in alle kleuren en maten!) zien er grappig onbekwaam uit met hun papieren sinthoedjes en nepbaarden. De omstreden andere helper van de Sint werd – al dan niet bewust – uit dit boek gehouden. En eerlijk gezegd werd hij ook niet gemist.

Voor de Nederlandse kinderen zal het erg grappig zijn te horen dat de Sint een boontje (of pepernootje) heeft voor Diewertje Blok. De Belgische doelgroep zal zich waarschijnlijk afvragen wie zij is. Misschien moet er eens over de grenzen heen samengewerkt worden aan een gemeenschappelijk sintverhaal om deze verwarringen uit de wereld te helpen?

Een grappig, alternatief Sintboek. Leuk voor voorlezer en luisteraar!