Een snufje magie

Een beetje magie … kunnen we het allemaal af en toe niet gebruiken in ons leven? Ik stond er in ieder geval voor open en was benieuwd naar het debuut van Lucas Eden.

De lezer maakt kennis met Jula. Haar ouders hebben een boekenwinkeltje. Tijdens hun zoektocht naar origineel leesvoer voor klanten, ontdekt Jula een (voor de meeste mensen) leeg boek. Ze wordt er als het ware naartoe gezogen. De verkoper merkt het op en weet Jula zeer discreet uit te leggen dat ze een “sorcistino” is. Ze heeft een gave waardoor ze af en toe wél dingen in het boek kan lezen in de vorm van toverspreuken. Die spreuken heeft ze in de nabije toekomst nodig om problemen op te lossen. Dat is dan ook de grootste verhaallijn. Al verloopt die wel erg traag.

Daarnaast is er de vriendschap met Ben, zijn mama die haar job dreigt te verliezen, een ruzie met een concurrent, vriendin Yin, een pestproblematiek, de toeristen die graag rondvaren op de milieuvervuilende boot, de zoektocht naar een saboteur … Net wat te veel van het goede. Het geheel springt wat van de hak op de tak en maakt rare bochten. Soms leek het alsof er zinnen ontbraken, maar dat bleek niet het geval. Ook het aantal personages had wat beperkter mogen zijn. Zo is er al van in het begin sprake van Yin. Zij is de eerste 12 hoofdstukken op vakantie, maar wordt tussendoor wel gemist. In hoofdstuk 13 duikt ze dan ineens op. Ook de rol van de eerder vreemde yogaleraar ontging me wat.

Tot slot krijg je nog twintig pagina's met koekjesrecepten. De koekjes komen aan bod in het boek.

De zinnen haperen geregeld. Eerst dacht ik dat het aan de vertaling lag, maar het nawoord leerde me dat de auteur, die in Engeland woont, er bewust voor gekozen heeft om in het Nederlands te schrijven omdat hij het een magische taal vindt. Zinnen als “Yin had haar telefoon van zich afgedraaid toen ze belden.” en “Jula en Yin hadden meer fooi gekregen dan ooit en zelfs nee moeten verkopen.” doen je echt wel fronsen. Even laten nalezen of samenwerken met een vertaler waren waarschijnlijk betere opties geweest.

De laatste hoofdstukken lieten uitschijnen dat er een volgend deel op komst is. Helaas was het eerste deel voor mij niet overtuigend genoeg om daar naar uit te kijken.