Een stukje van de regenboog

De mooiste kindergedichten uit het afgelopen decennium

Er is weer een decennium voorbij dus maakte Jan Van Coillie naar goede gewoonte een selectie van de mooiste kindergedichten.

Dit langwerpige boek met  mooie fantasierijke tekeningen op de kaft geven mij al snel het gevoel dat dit wel een fijn hebbeding zou kunnen zijn.  

De inhoudstabel is al heel fijn opgebouwd. Een gedichtenbundel lees je niet noodzakelijkerwijs van voor naar achter. Dus je kan je door deze tabel laten leiden waar te beginnen. De verkozen gedichten worden onderverdeeld in thema’s als: ‘gevoelens en gedachten’. Deze rubriek  krijgt ook nog een fijn boventiteltje: ‘In het sterrenstelsel van mijn hersenpan’. Een andere rubriek ‘Familie’ krijgt als toemaatje: ‘Als een moederrok over je uitwaaiert’. Of ga je liever iets lezen onder de noemer ‘Straffe verhalen’: Tandenpoetsen is niet saai!

Aan jou de keuze dus hoe je dit boek gaat verkennen. Misschien kan je wel eerst het voorwoord lezen waar Jan Van Coillie toelicht hoe hij zijn keuze heeft gemaakt.

In een wereld waar we toegang hebben tot alles, is het fijn dat iemand met kennis van zaken het kaf van het koren kan scheiden.

En laat je dan verwonderen door dit pareltje. Of zoals Jan het zo mooi kan zeggen: Duik in dit boek, laat je vervoeren, verrassen en verbazen. En dat heb ik dan met heel veel plezier ook gedaan. Ik heb me laten meenemen naar de wondere wereld van kindergedichten. Dat deed ik vandaag, gisteren en ga ik ook in de komende dagen, weken, maanden, jaren met een glimlach op de mond doen.

Dit is echt een geslaagd exemplaar die in elke boekenkast een mooi plaatsje verdient. Dit boek leen je niet uit. Je koopt een extra exemplaar en geeft het cadeau. Je kan toch zeker de kans niet lopen het nooit meer terug te zien?

De geweldige potloodtekeningen van Sassafras De Bruyn maken het boek af. Je zag ze misschien al aan het werk in het programma ‘Iedereen beroemd’ in de rubriek ‘De mooiste herinnering’. Ze slaagt er daar in om elk verhaal te horen en gedetailleerd weer te geven. Dat ze dit ook met gedichten kan, bewijst ze hier. Jan heeft al met verscheidene talentvolle illustratoren mogen samenwerken en maakte ook hier weer een mooie keuze. Ik hoop dat deze samenwerking nog eens herhaald wordt. Ik ga mijn stukje van de regenboog alvast koesteren.