Een toren dozen

vol poëtische raadsels

Na de poëtische raadsels in ‘Kastje, wat past je’ van een tijdje geleden, zitten de antwoorden hierop deze keer in ‘een toren dozen’ verstopt.

Tien dozen met een verschillende inhoud (snoep, insecten, boodschappen, juwelen, dieren, letters, knutselgerei, frulletjes, meubels en voertuigen) worden één voor één geopend en leeggemaakt. De inhoud ervan (steeds acht dingen) is steeds geïntegreerd in een lichte, vrij eenvoudige illustratie die een dubbele pagina inneemt. Per doos staan er ook acht poëtische raadseltjes geschreven. Sommige ervan geven extra hints d.m.v. een originele typografie. Het antwoord op het raadsel is iets wat juist uit de doos gekomen is. Zowel voor de lezer als voor de luisteraar is het een leuke opdracht om op zoek te gaan naar het juiste voorwerp.  

De eerste dubbele bladzijde was op het eerste gezicht wat onduidelijk en misschien wel de moeilijkste van allemaal. Hier staan alle dozen op elkaar gestapeld met een beschrijving van de inhoud erbij. Pas als je verder bladert, begrijp je dat het die dozen zijn die geopend zullen worden en dat de inhoud ervan een link heeft. De link zelf benoemen lijkt me niet evident voor kleuters.

Is het raadseltje net iets te poëtisch, dan kan je achteraan de oplossing vinden. Op de achterkant van de kaft kon je ook lezen wat de bedoeling van dit boek is.

Knap hoe Riet Wille jong en oud aanspreekt met haar eenvoudige, poëtische raadseltjes en daardoor dit zoekboek een absolute meerwaarde geeft. 

Leuk om interactief voor te lezen, maar natuurlijk ook om zelf te lezen. Aanrader!