Een versje op de taart

De mooiste versjes van Mieke Van Hooft

Boek nummer 80(!) is dit van Mieke Van Hooft. De meeste bestemd voor kinderen, maar er verschenen er ook enkele voor volwassenen. Het moet gezegd, deze gedichtenbundel is een pareltje geworden.

Van Hooft gebruikte bestaande versjes, maar vulde aan met nieuwe. Zo ontstond een bundel van 140 bladzijden. Versjes die geschikt zijn voor vaste momenten (Sinterklaas, Carnaval, Suikerfeest …), maar ook voor dagdagelijkse onderwerpen (boeken, logeren, verhuizen, ziek zijn …) komen aan bod. Ze werden gesorteerd per thema. De themalijst vind je vooraan in het boek. Achteraan vind je een alfabetisch register op titel.

Korte versjes (op een zevental na), makkelijk te begrijpen, herkenbaarheid, aangepaste kindertaal, leuk voor jong en oud, op rijm, uitnodigend om mee te doen …: allemaal ingrediënten om er een bundel van te maken die je het hele jaar door kan gebruiken in de klas, maar ook thuis. Toegegeven, er zaten een paar gedichtjes tussen die voor mij de selectie niet hoefden te halen, maar de gedichten die me een lach, een warm gevoel of net kippenvel bezorgden maakten dat helemaal goed.

Ook een absolute meerwaarde zijn de illustraties van Marijn Van Der Wateren. Ik hou van de vlekkerige, nonchalante, grappige stijl en het aangename kleurgebruik.  Het boek bevat veel illustraties zonder te druk over te komen. De vierkante vormgeving, de bladschikking, het lettertype en de aangename grootte zijn pluspunten.

Je hoeft dit boek maar open te slaan en je vindt een gedicht dat je aanspreekt. Zeker en vast een aanrader voor jong en iets ouder.