Eend Ed heeft een baaldag

(ja iedereen heeft er weleens één, ook dieren!)

In dit boek maken we kennis met een Ed. Eend Ed is meestal galant en attent, behalve vandaag. Vandaag is eend Ed met het verkeerde been uit bed gestapt. Zijn vrienden schrikken wel wat, maar weten er uiteindelijk goed op te reageren.

Dit boek is volledig op rijm geschreven en leert kinderen heel wat nieuwe taal. De uitdrukking “met het verkeerde been uit bed stappen” bijvoorbeeld, maar ook heel wat adjectieven om een humeur te beschrijven komen aan bod. Hoewel de meeste mooi geïllustreerd worden met voorbeelden zijn het naar mijn gevoel net wat tè veel nieuwe woorden voor kleuters.

Het boek bevat kleurrijke illustraties die kleuters zal aanspreken. De prenten illustreren het verhaal erg goed, maar zijn wisselend van kwaliteit De ene keer geven ze de expressie van emotie goed weer op de gezichten van de dieren, op andere prenten is dat dan weer veel minder. De prent van eend Ed die “humeurig” is, springt er bovenuit. De pikzwarte achtergrond met de felgekleurde eend zegt meer dan honderd woorden.

Ik vind het ook erg mooi hoe kinderen leren dat ze er voor iemand kunnen zijn door er in stilte naast gaan te zitten. Hoe belangrijk soms een klein gebaar kan zijn. Het is een boek waarin vriendschap belangrijk is.