Eilanden. De gave

Dit tweede boek van de Eilanden-reeks is nog spannender dan het eerste deel. Ook in dit deel spelen Jari, Thom en Enea de hoofdrol.
Nadat hun eiland in handen van de bewoners van Zeneria is gevallen, zijn Thom en Jari op weg om de andere eilandbewoners te redden. Ze ondernemen een tocht op zoek naar andere eilanden waarbij ze er niet zeker van zijn of ze medestanders zullen vinden. Tot Zeneria hun eiland aanviel, hadden ze immers geen weet van het bestaan van andere eilanden. Gelukkig voor Thom en Jari komen ze na een helse tocht aan bij een eiland dat nog niet door Zeneria is ingenomen. Dit eiland staat onder leiding van krijgshaftige vrouwen die nogal wantrouwig zijn tegenover buitenstaanders. Op de dag dat de twee jongens ter dood zouden veroordeeld worden, ontdekt Thom echter dat hij een gave heeft. Hierdoor wordt hij door de vrouwen gezien als afgezant van de God van het licht, hun oppergod. Samen met de bewoners wachten Thom en Jari tot Zeneria ook dit eiland zal aanvallen. De twee jongens krijgen lessen in de gevechtskunsten van deze vrouwen, Thom hoort de stem van zijn moeder, die hem vertelt dat hij de enige is die recht heeft op de koningskroon en Jari wordt verliefd op Alessi. Wanneer het eiland dan eindelijk aangevallen wordt door Zeneria barst er een spannende strijd los.
De hoofdstukken waarin het verhaal van Thom en Jari wordt gebrachten, worden afgewisseld met het verhaal van Enea die intussen in de handen van de Zeneriaanse Yfe is gevallen. Yfe is een zakenvrouw, die handelt met de Skyrth, de bevelhebbers van Zeneria sinds de koning verdreven is. Deze leden van de Skyrth komen bij Enea vrouwen zoeken, waarmee ze zich kunnen vermaken of zich voortplanten. Enea lijkt dus wel in de prostitutie terecht gekomen. Gelukkig is er Jorund die haar koopt en zo alleenrecht op haar heeft, totdat Enea zwanger van hem is. Jorund is een aanhanger van de voormalige koning en spion bij de Skyrth. Hij heeft helemaal niet dezelfde brute interesses als de andere leden van de Skyrth en wordt gewoon bevriend met Enea. Hij wordt onder druk gezet om Enea zwanger te maken. Maar eenmaal het zover is, besluit hij dat hij hun kind samen met Enea wil opvoeden. Hij wil haar helpen ontsnappen zodat Enea en hun kind geen eigendom blijven van de Skyrth. Hierbij wordt hij helaas zelf opgepakt en vliegt hij in de kerker van de Skyrth. Enea wordt naar het geboortehuis gebracht.
Hoe dit afloopt zullen we lezen in deel drie, een boek waar ik echt naar uitkijk.