Elke seconde telt
In een niet zo verre toekomst – 2048 – kan er in de tijd worden gereisd via een tijdcapsule, die een beetje werkt zoals de teletijdmachine van professor Barabas in 'Suske en Wiske'. De grootvader van de vijftienjarige Noa – professor Siemons – heeft er jarenlang in het diepste geheim aan gewerkt samen met een uitgelezen team wetenschappers. Hoewel Noa bij haar grootvader woont (haar moeder is overleden en haar vader is al jaren geleden weggegaan) weet het meisje niet waar haar grootvader precies mee bezig is. Dat verandert wanneer Noa’s grootvader op een dag niet naar huis komt en ze ontdekt dat hij ontvoerd werd door misdadigers, die met behulp van de tijdcapsule de toekomst willen veranderen.
Arvid Holt, het brein achter de ontvoering, heeft extreem-rechtse sympathieën en hij wil proberen om naar het Duitsland van 1944 te reizen om daar Adolf Hitler informatie over de invasie van de geallieerde troepen door te spelen. Hij droomt van eeuwige dankbaarheid vanwege de Führer als hij de nazi’s helpt om de oorlog te winnen. Met de hulp van Damian, de trouwe en competente assistent van haar grootvader, reist Noa de misdadiger achterna in de hoop zijn snode plannen te kunnen dwarsbomen. Onderweg belandt ze nog even in 2013 waar ze Daan, een leeftijdsgenoot, ontmoet. Omdat Daan wel van avontuur houdt én omdat hij ongelukkig is in zijn eigen thuissituatie besluit hij mee te reizen naar 1944.
Richard Hassink probeert spanning te combineren met historische informatie. Noa en Daan landen bij de Berghof, het buitenverblijf van Hitler op de Obersalzberg in Zuid-Duitsland. Ze ontmoeten er Lise Maier, die lid is van de verzetsbeweging en heeft weten te infiltreren in de entourage van Hitler. Haar kennis blijkt voor hen van onschatbare waarde te zijn.
Zoals de titel laat vermoeden, moet dit boek het toch vooral hebben van spanning en vaart waarin elke seconde telt. De titel geldt op verschillende niveaus: zal professor Siemons tijdig gered kunnen worden? Zullen Noa en Daan op tijd in 1944 aankomen en erin slagen om Holts plannen te dwarsbomen? En zal Daan erin slagen om via de tijdcapsule een dramatische wending in zijn leven in het jaar 2005 om te keren en zo zijn toekomst in gunstige zin te beïnvloeden? Hassink doet duidelijk zijn best om zijn verhaal zo spannend mogelijk te vertellen. Haast elk hoofdstuk eindigt op een cliffhanger en voortdurend wisselt het perspectief, waardoor de lezer geprikkeld wordt om steeds verder te blijven lezen.
Toch is het verhaal niet echt geloofwaardig en dat ligt niet aan het gegeven van de tijdcapsule. De actie wordt vooral gedragen door toevalligheden en onwaarschijnlijke plotwendingen. Zo is het absoluut niet plausibel dat Arvid Holt zich kan verbergen in de zwaarbewaakte en gepantserde Mercedes van Adolf Hitler of dat Noa en Daan kunnen binnendringen in de Berghof. Later kapen de jongeren nog een Duits koeriervliegtuig dat de geheime documenten vervoert. Gelukkig – en ook weer toevallig – kan Daan prima schieten (het resultaat van heel wat kermiservaring), heeft hij de nodige judo-ervaring (om pestkoppen op school de baas te kunnen, ging hij op judoles) en kan hij als de beste sloten openbreken (een vaardigheid die hij verwierf tijdens saaie uren van huisarrest). Noa zelf heeft vlieglessen gekregen en vliegt meestal met oude één- of tweemotorige toestellen, wat haar nu uitstekend van pas komt.
Moeilijk te vatten is ook de tijdwijziging die Daan en Noa afdwingen in 2005. Ze proberen er te beletten dat Daans ouders in een vliegtuig stappen dat even later zal crashen. Zo willen ze verhinderen dat de Daan uit 2013 een wees is. Professor Siemons’ uitleg dat Daan eens terug in 2013 zal vergeten wat hij heeft meegemaakt - "tijdens je slaap wordt je oude geheugen gewist en krijg je er herinneringen van de periode 2005-2013" (p. 234) - , klinkt wel heel erg ad hoc en gold bovendien niet voor de eerder afgelegde tijdreizen.
'Elke seconde telt' vertrekt vanuit een interessant idee en is best spannend om te lezen, maar de lezer mag zich niet al te veel vragen stellen over alle mogelijkheden en gevolgen van het concept tijdreizen.