Ergens, tussen China en de wereld
Dit prachtige prentenboek bestaat uit een hartverwarmend en ontroerend verhaal en een informatief deeltje. In dit laatste deel geeft de auteur antwoorden op belangrijke vragen zoals ‘wat is het verschil tussen een adoptie- en een pleegkind?’, ‘hoe verloopt een adoptieprocedure?’, ‘waarom staan ouders hun kind af?’, wat is een rootsreis en waarom is het goed om die te maken?’, ‘wat is het belang van hechting en hoe kan je naaste familie hiermee helpen?’.
De illustraties, vervaardigd met een stempeltechniek, zijn sober en fijn getekend. De verschillende groentinten afgewisseld met roze of rode prenten geven dit boek een extra zacht karakter.
Dit boek vertelt twee verhalen. De blauwe tekst vertelt het verhaal van een man en een vrouw die heel graag een kindje willen. Maar hun kinderwens gaat niet in vervulling. De rode tekst laat je het verhaal van het kleine Chinese meisje lezen. Haar mama houdt zielsveel van haar maar kan niet voor haar zorgen. De verhaallijnen lopen in het begin van het verhaal naast elkaar. Langzaam verstrengelen de levens van de personages zich ineen om tenslotte voor altijd met elkaar verbonden te blijven. Alle gevoelens die horen bij het leven van de personages, alle pijn, alle angst, alle liefde, het verlangen, het geluk worden op een bijzonder fijne en vertederende manier beschreven. De gevoelens van zowel de hartouders, de thuisouders als het wereldkind komen op een ontroerende manier aan bod. Als lezer word je zo aangegrepen dat een traan wegpinken een heel normale reactie is.
Mieke Wissels is moraalfilosofe en adoptiemoeder. In dit boek tracht ze op een originele en duidelijke manier antwoorden te geven op vragen die (toekomstige) adoptieouders en hun kinderen zich stellen.
Geert Vervaecke studeerde toegepaste grafiek aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten en vrije grafiek aan het Sint-Lucas in Antwerpen, waar ze ook doceert. Daarnaast illustreert ze kinderboeken.
Dit boek kan een eerste aanzet zijn voor ouders en kinderen om samen over adoptie na te denken en te praten.