Erik en Opa

Dit is een verhaal over Erik en zijn opa. Opa overlijdt plotseling aan een hartaanval en dat stemt Erik heel verdrietig. Hij voelt zich eenzaam. Eriks moeder probeert hem te troosten. Volgens haar is Opa een engel in de hemel geworden maar Erik kan dit niet geloven. Volgens Eriks vader wordt Opa na de begrafenis zelf ook aarde (waarna hij verdwijnt). Erik kan zich dit ook moeilijk voorstellen.
Diezelfde nacht komt Opa terug. Als een spook, denkt Erik en die kunnen door muren lopen. Opa probeert het even. ’s Morgens deelt Erik zijn belevenis met z’n ouders. Volgens hen gaat het om een droom. De volgende nacht komt zijn grootvader terug. Het blijkt dat hij in zijn leven ergens nog niet helemaal klaar mee was. Erik helpt opa elke nacht om zijn herinneringen op te halen. Opa herinnert zich alles, behalve wat hij miste. Eriks ouders 'dromen' ook over Opa. Ze hebben medelijden met Erik en houden hem een paar dagjes thuis van school.
De vierde nacht vindt Erik opa na een lange zoektocht voldaan terug. Opa herinnert zich wat hij gemist heeft. Hij vraagt aan Erik wat het zou kunnen zijn, iets wat met henzelf te maken heeft. Erik heeft heel wat herinneringen aan hun leven samen. Uiteindelijk zegt opa zelf wat hij heeft gemist, nl. afscheid nemen van elkaar. Na een afscheidsritueel kruipt Erik in alle rust terug in zijn bed. "Morgen zal ik wel weer naar school toe moeten."
Met dit mooie, heel kindgerichte verhaal kan je de dood en het belang van afscheid nemen bespreekbaar maken bij kinderen. Elk kind stelt er zich immers vragen over en dit boek biedt een geruststellend, kindvriendelijk antwoord. Op elke bladzijde fleuren warme potloodtekeningen in aardekleuren de tekst op.