Ezelsvel

Wat een mooi boek ligt hier voor mijn neus! Een zwart-wit afgebeeld meisje met een ezelskop op haar hoofd staat in een bos omringd met gouden accenten. Het boek schittert, zuigt je ernaar toe en je wordt  helemaal gelukkig van er gewoon naar te kijken.

Ezelsvel is een voor mij minder bekend sprookje. Misschien heeft dat met het niet zo evidente thema te maken. Het is het verhaal van een prinses dat haar moeder, de koningin van het rijk, op jonge leeftijd verliest. Haar vader, de koning, kwijnt er helemaal van weg en kijkt niet meer om naar zijn dochter. De prinses groeit zorgeloos op tot een wondermooie dame. Even mooi, zo niet mooier dan haar moeder. Wanneer de koning na lange tijd zijn dochter weer tegenkomt, schrikt hij. De koning had aan de koningin beloofd om te hertrouwen maar enkel met een vrouw mooier dan haar. Die zoektocht leek hopeloos, tot nu. Maar een koning kan toch niet met zijn dochter trouwen? Of wel? Een koning kan immers alles en dus eist hij zijn dochter op. De prinses legt zich niet zomaar neer bij haar lot en zoekt raad bij haar peettante. Wordt dit een sprookje met happy end?

Ezelsvel is één van de oudste sprookjes ter wereld. Het werd door verschillende schrijvers en volkeren overgenomen en herwerkt. Over de hele wereld vind je er versies van.

Wij hebben nu met dit exemplaar één om fier op zijn. De auteur heeft met haar versie, ondanks het niet-evidente thema, een heel toegankelijk verhaal geschreven. Ze heeft een vlotte, gedurfde stijl, wat nodig is om het thema incest op papier te zetten. In de epiloog vind je een stukje waarin ze haar keuze voor het verhaal en het thema, alsook onderliggende verhaallijnen, verduidelijkt. Een fijne heldere epiloog dat mooi aansluit bij het verhaal. 

Het meest overdonderende zijn echter wel de illustraties. Wit-zwarte prenten die op foto’s lijken worden bedrukt met goud en blazen je omver. De starende, vrome gezichten zijn sprekender dan eender welk beeld. Het betoverende verhaal in beeld en woord kan je keer op keer al voorlezend of zelf lezend meeslepen. Misschien is het iets minder geschikt voor heel jeugdige lezers/luisteraars?

Dit boek is het eerste van de illustrator haar hand. Ik hoop er nog meer van tegen te komen. Auteur en illustrator zijn beiden begeleid door Benjamin Lacombe, die een wens had om klassieke sprookjes op een vernieuwende wijze uit te geven. Daarbij kiest hij jonge kunstenaars uit die duidelijk, zoals hijzelf, veel talent hebben.