Fantastische lego ideeën

bouwen met steentjes die je hebt

Sarah Dees is mama van vijf kinderen en heeft van haar ‘mama-status’ een beetje haar beroep gemaakt. Haar kinderen krijgen thuisonderwijs. Zij heeft een blog waarop je allerlei leuke leeractiviteiten kan vinden. Dat het gezin dol is op LEGO zal haar ertoe aangezet hebben om hun ervaringen te delen door middel van boeken als deze. In Amerika zijn er al meerdere delen uitgekomen, in België is dit het tweede deel.

Aan de hand van vijf van elkaar losstaande verhalen die uit verschillende hoofdstukken bestaan, kan je zelf de bijhorende LEGO figuren maken. Het bouwen van deze figuren wordt met een fotostappenplan en een zinnetje ter begeleiding uitgelegd.  Groot en klein kunnen dus mooi samenwerken.

Ook al lijken het op het eerste gezicht eenvoudige figuren, je hebt er toch wel wat specifieke blokjes voor nodig. Ik kan me inbeelden dat je een hele hoop LEGO moet hebben om aan de voorgestelde blokjes te komen. Het bijeenzoeken van de gevraagde blokjes is al een hele opdracht op zich. Welke onderdelen je nodig hebt, vind je netjes gerangschikt in een gekleurd kader bij het begin van het hoofdstuk. De verduidelijking van de verschillende benamingen van de soorten blokjes vind je in de inleiding, maar dan nog zal een jonge LEGO bouwer hier wel wat hulp kunnen gebruiken. 

In de inleiding geeft de auteur aan dat je creatief moet zijn als je sommige blokjes niet hebt, maar ik vrees dat kinderen die graag volgens plan bouwen teleurgesteld kunnen zijn als hun figuurtje niet identiek is aan dat uit het boek. Voor deze kinderen wordt er uitgelegd hoe je samen met je ouders losse blokjes kan bestellen. De mama/auteur heeft duidelijk niets aan het toeval overgelaten wat organisatie betreft. Ook LEGO zelf zal stiekem wel blij zijn met deze gratis reclame, want blijkbaar staan deze boeken volledig los van de LEGO groep.

Het verhaal en het bouwen wisselen elkaar af. Aan het verhaal merk je duidelijk dat Sarah Dees geen echte auteur is maar een boek wilde maken dat net iets meer is dan een LEGO bouwboek.  De gebruikte taal is eerder spreektaal dan boekentaal en als je zou zeggen dat haar kinderen het verhaal geschreven hebben, zou ik het zeker geloven. Aan de andere kant zal de tekst een enorme hulp zijn voor kinderen die niet tot ‘alleen spelen’ kunnen komen. Het verhaal naspelen is voor hen zeker een meerwaarde.

Ik hink met deze recensie op twee gedachten. Dit is een fijn boek voor kinderen die graag met lego spelen, maar moeilijk tot een eigen verhaal of eigen bedachte figuurtjes komen. Creatieve kinderen zullen zich dan weer eerder beknot voelen in hun creativiteit als ze slaafs het verhaal en het bouwen volgen. Zij zullen misschien wat door dit boek bladeren en hier en daar een ideetje opdoen.
De vormgeving is absoluut verzorgd en aangenaam om naar te kijken. Het lettertype had ietsje groter mogen zijn. Ik benoem het dus als een leuk hebbedingetje, maar niet meer dan dat. Ook zie ik het eerder als een beter knutselboek, maar als een zwak leesboek.