Feest voor Ilyas

"Sana hilwa ya Ilyas

sana hilwa ya Ilyas

sana hilwa ya Ilyas", zingt papa

Je hoeft de woorden niet te begrijpen om snel door te hebben dat Ilyas vandaag jarig is. In dit kleine, oblong prentenboekje nemen auteur en illustrator je mee op zijn feestje, en dat doen ze aan de hand van tien herkenbare taferelen. We zien papa die een taart bakt en op de volgende afbeelding zwaait Ilyas met twee kaarsjes. De taart versieren ze met drie aardbeien. Als mama en zijn broer Selim de slingers ophangen, dan zie je dat de familie vier personen telt. Van zijn hoogblonde buurmeisje Sofie krijgt Ilyas vijf kusjes, zijn traditioneel geklede opa en oma verassen hem met zes ballonnen en tante Naima brengt zeven glimmende appels mee. Wanneer de acht bordjes op tafel staan en papa negen glaasjes limonade (poes feest ook mee!) schenkt, kan het feest beginnen. Maar dan is er plots een verrassing. Een verrassing waarbij de tien vingers van Ilyas tot ieders verbeelding zullen spreken.

Dit eenvoudige telboek kent een doordachte opbouw. De rechterbladzijde, die meteen in het oog springt, stelt de handelingen heel herkenbaar en ook humoristisch voor. Ze sluiten aan bij de herkenbare leefwereld van jonge kinderen en bereiden die meteen ook uit. Nergens wordt er nadrukkelijk naar verwezen, maar toch voel je overduidelijk dat diverse culturen, gewoonten, sferen en kleuren hier als vanzelfsprekend in elkaar overvloeien. De lachende gezichten horen niet alleen bij het feest maar ook bij een leefwereld waarin diversiteit vanzelfsprekend is. Op de aansluitende linkerbladzijde verwoorden eenvoudige zinnen het verhaal. Het bijbehorend cijfer is er extra zichtbaar en kleurrijk in verwerkt. Tekst en illustraties vullen elkaar heel mooi aan en maken van dit boek een aantrekkelijk verhaal om voor te lezen.

Op de laatste bladzijden vind je een vertaling van de belangrijkste woorden zinnen en ook de tien cijfers in zes verschillende talen; Arabisch, Frans, Papiaments, Pools, Sranantongo en Turks. Deze aanvulling zorgt ervoor dat het boekje niet alleen een plek verdient in kinderdagverblijven en kleuterscholen. Als kleinste deeltje uit de reeks ‘Superdiverse kinderboeken van Studio Sesam’ is het daardoor ook heel geschikt om, in thuissituaties, wie een andere taal spreekt welkom te heten.