Feniks Lichtjes

Heksen en ruimteschepen

Na vijf jaar trouwe dienst wordt Feniks Lichtjes, werkzaam bij de Fabriek voor Buitenaardse Benodigdheden, ontslagen. Feniks blijft niet bij de pakken zitten. Hij raakt verwikkeld in een ruiltocht waarbij hij zijn spullen telkens ruilt voor iets anders. Aan het einde van zijn ruiltocht komt zijn droom uit en bezit hij een ruimteschip met drie katten. Samen met zeemeermin Saffier, die hij op zijn pad leert kennen, vertrekken ze op avontuur naar de planeet Yzdillia. Daar is niets wat het lijkt. Zo worden ze aangevallen door vleerapen en komen er tal van andere (onaangename) wendingen op hun pad.

Zoals de pseudoniem van de auteur doet vermoeden, bevat dit boek een flinke portie fantasie. De auteur slaagt erin een wereld te creëren waar jongeren graag zouden vertoeven. De combinatie tussen fantasierijke avonturen enerzijds en de portie realisme doorheen de personages anderzijds, zorgt ervoor dat het boek behapbaar blijft. Het verrassende verhaal is aantrekkelijk voor jonge lezers en leest vlot. De persoonlijke ontwikkeling van de verschillende karakters in het boek is een pluspunt. Bovendien leert het verhaal ons iets bij over het belang van vriendschappen en relaties.

De vele zijsporen in het boek, leiden jammer genoeg af van de essentie van het verhaal. Doordat de ene wending te snel volgt op de andere wending, wordt Feniks’ avontuur té repetitief. Terwijl de ruiltocht de interesse kon blijven wekken, verslapt die bij het lezen van de ruimtereis. Dit debuut is alvast een goeie start, hopelijk kan de rest van de reeks ook bekoren.