Feo en de wolven

Dit boek sprak mij direct aan om in te beginnen lezen. De sprookjesachtige uitstraling van de cover, het leuke lettertype en de illustratie vormen samen een leuke uitnodiging. Ook binnen in het boek zijn nog kleine tekeningen verstopt, passend in het thema.

Het verhaal speelt zich af in het Rusland van de tsaar en zijn soldaten. Feo en haar moeder werken als wolvenverwilders. In deze tijd houden rijke mensen wolven als huisdier. Wanneer de wolven weggestuurd worden, zorgen Feo en haar moeder ervoor dat ze opnieuw leren overleven in het wild. Wanneer de revolutie uitbreekt in Rusland wordt Feo haar wereld op zijn kop gezet. Haar moeder wordt gevangengenomen door het leger en Feo en de wolven zijn niet meer veilig in hun bos. Ze gaan samen op weg om haar moeder te bevrijden. Onderweg nemen de wolven op hun beurt het meisje onder hun hoede en leren ze haar hoe ze moet overleven in de gevaarlijke mensenwereld.

Je leert de hoofdpersonages Feo en Ilja – een soldatenjongen die Feo helpt – steeds beter kennen doorheen het verhaal. Na elk klein of groot avontuur leer je weer iets meer over hen. Hierdoor wordt de betrokkenheid van de lezer met de personages steeds groter. Het verhaal is mooi opgebouwd en alle aspecten bouwen samen mee aan een spannende finale.

Het is het eerste kinderboek van Katherine Rundell dat vertaald wordt in het Nederlands. Rundell schreef onder andere ook ‘The Rooftoppers’ en ‘The Explorer’ die nog in het Nederlands zullen verschijnen. Zeker een aanrader om deze prijzen winnende auteur (Coast Children’s Book Award, de Waterstones Children’s Book Prize en de Blue Peter Award) verder op te volgen.