The Finisher. Vechten voor de waarheid

David Baldacci won terecht al heel wat prijzen voor zijn thrillers voor volwassenen. In dit boek waagt hij zich voor het eerst aan fantasy voor een jeugdig publiek. Een succes zou ik het echter niet willen noemen. Het boek is weinig meeslepend geschreven en het is erg moeilijk voor de lezer om zich in te beelden wat er zich exact afspeelt in het dorp Bitterbos.
Toch zal het waarschijnlijk niet lang duren vooraleer het hoofdpersonage Vega Jane een heldin is bij de jeugd en als het boek verfilmd wordt, zouden we ons als lezer toch wel wat meer bij de gemene beesten kunnen voorstellen die we doorheen het boek leren kennen. Het boek heeft immers alle ingrediënten die een fantasyroman hoort te hebben. Het sterke vrouwelijke hoofdpersonage is een underdog in haar dorp Bitterbos. 'De Raad' staat aan het hoofd van dit dorp en laat Vega’s broer bij haar weghalen. Ook met haar dorpsgenoten leeft ze niet steeds op vriendschappelijke voet. Dat Vega niet op haar mondje is gevallen wanneer ze de dorpsgenoten van antwoord dient, zal haar alleen maar populairder maken bij de jeugdige lezers. Daarnaast werkt ze in een fabriek die magisch blijkt te zijn en krijgt ze te maken met de verdwjining van één van haar collega’s die in het omringende moeras. Zowel de fabriek als het moeras spreken tot de verbeelding.
In de fabriek gebeuren dan ook de raarste dingen. Wanneer Vega hier op een nacht terug naar binnen gaat om een boek over het moeras op te halen, wordt ze achterna gezeten door heel erg enge wezens. Ze wordt in een kamer gedrongen die ook opeens blijkt te veranderen. Gelukkig is dit allemaal niet voor niks. Ze komt ook nog enkele magische voorwerpen tegen die haar verder in het verhaal zullen helpen.
Jammer genoeg gebeuren deze dingen heel plots en zonder enige verklaring zodat alles ongeloofwaardig overkomt. Toch wil je als lezer nog graag weten hoe de vork in de steel zit. Wat is Bitterbos nu eigenlijk? Waarom wordt er een muur gebouwd? Bovenal blijft het de vraag waarom collega Hermes het moeras in vluchtte.