Frank en Bert op de fiets

De vos Frank gaat fietsen met zijn beste vriend, de beer Bert. Maar Bert zwabbert altijd over de weg en veroorzaakt ongelukken. Frank houdt hem vast om te oefenen, maar zodra hij hem loslaat gaat het weer mis. Hij besluit dan maar Bert in een stoeltje achterop mee te nemen. Maar dat is hoogst vermoeiend. Dus draaien ze de rollen om. 

Dit leuke verhaal toont kleuters wat echte vriendschap inhoudt: elkaar vertrouwen en helpen, op elkaar kunnen rekenen, elkaar niet in de steek laten. Ontroerend mooi is de reactie van Bert wanneer Frank hem vraagt hoe hij het klaargespeeld heeft hem achterop de fiets veilig thuis te brengen: “Het was heel makkelijk, want jij hield me vast!” De context van het leren fietsen en alles wat daar bijhoort aan angst, frustratie en zelfvertrouwen is heel herkenbaar voor kleuters en hun voorlezer. De personages hebben beiden een goed uitgewerkt karakter: de slimme vos is zelfzeker en weet het altijd beter, maar gaat toch op het einde zelf de mist in. En Bert mag dan wel volop het lamme goedzak-gehalte van Baloe de beer uitstralen, hij blijkt toch slimmer en ondernemender dan je denkt.  

Heerlijk zijn de illustraties: Frank zijn gestroomlijnde figuur bestaat uit een boel streepjes, Bert is opgebouwd uit een dikke massa krullen. Hun uiterst expressieve ogen en mond die erop gekleefd lijken, geven op elk moment hun gemoedstoestand weer. Met hun kleurrijke fietshelmen en op hun kleine fietsjes trekken ze alle aandacht naar zich toe tegen een haast onbestaand achtergrond, op een boom of berg na. Dat tekst en beeld elkaar aanvullen, maakt voorlezen heel fijn: onder de spaarzame woorden “Oeps! Oei! Auw! Snap je wat ik bedoel?” kan je met je kleuter bekijken en benoemen welke ongelukken Bert allemaal aanricht bij de andere dieren.