Fruitvliegje

Geert Vervaeke heeft haar strepen al verdiend als illustrator. Haar werken werden meermaals bekroond. In Tierenduin gingen we nog op zoek naar dieren. In fruitvliegje speuren we naar fruit, groenten en insecten. Zoekboeken worden door haar originaliteit enkele levels hoger getild.

Op het eerste zicht zie je op elke dubbele bladzijde een uitvergroot insect. De naam daarvan staat er steeds bij. Links beneden staan er in het klein enkele stukken fruit en groenten afgebeeld. Zonder uitleg leg je als “kijker” snel de link dat je deze moet zoeken in de illustratie. Als extra moeilijkheid zijn het niet altijd de volledige stukken fruit of groenten die je moet zoeken. Het kan evengoed bijvoorbeeld enkel het blad van een maïskolf zijn, of nog een kleiner detail. De kleuren kunnen veranderen, zodat je vooral de vorm goed in het oog moet houden. Ook daar kom je als kijker redelijk snel achter als je niet onmiddellijk vindt wat je zoekt. Het maakt van het geheel een leuk zoekboek voor jong samen met oud.

De illustraties kwamen tot stand door middel van een druktechniek. Er worden vrolijke kleuren gebruikt op een witte achtergrond. Wie twijfelt aan de naam van de te zoeken groenten en fruit kan achteraan terecht voor een overzicht, al waren ze voor mij zeker herkenbaar genoeg.

Wat een bevrijding in zoekboekenland: in plaats van de gekende volgepropte, drukke pagina’s kan het dus ook op deze manier. Een absolute aanrader!