Game Changer
Welkom in Ash zijn leven: een 16-jarige highschool footballer die het gewoon is om stevig met beide benen op het veld te staan. En dat veld ligt in onze eigen wereld. Waar zeker niet alles perfect is, maar waar er wel een soort van evenwicht is. Tijdens een match tackelt hij een tegenspeler, en daar houdt hij een rare en gonzende hoofdpijn aan over. Meer lijkt er op het eerste zicht niet aan de hand. Maar dan begint hij dingen te merken die veranderd zijn. Het zijn kleine dingen, maar ze hebben wel en verregaand effect. Elke keer dat Ash opnieuw in botsing komt met iets of iemand, verandert de wereld die hij kent, steeds verder van de huidige realiteit. En de veranderingen zijn meestal niet positief. Zo komt hij terecht in een wereld waar racisme, seksisme, homofobie en privilege steeds meer op de voorgrond komen. En hij staat niet aan de zijlijn, maar ervaart vaak rechtstreeks welk effect dat kan hebben. En hoe snel situaties kunnen escaleren.
Het verhaal zit goed in elkaar en is origineel. Wat me wel verraste is hoe snel het hoofdpersonage doorheeft wat er gebeurt. Hij snapt vrij snel dat er een alternatieve versie van zijn eigen wereld is ontstaan. De eerste gebeurtenis is klein, alle stopborden zijn blauw in plaats van rood geworden. En buiten Ash, is iedereen ervan overtuigd dat het altijd zo was. Tot Ash wat dieper begint te graven. En merkt dat niet iedereen even overtuigd is. Wanneer de nieuwe dimensies steeds grotere wijzigingen beginnen tonen ten opzichte van de realiteit, gaat Ash harder op zoek hoe hij terug kan.
Shusterman laat de hoofdstukken die vrij neutraal of positief eindigen, telkens omslaan naar een eerder dreigend einde door te eindigen met onheilspellende boodschappen zoals “Maar toen wisten we nog niet welke tegenspoed ons te wachten stond” of “Als ik geweten had wat er nog ging komen…”. Daardoor creëert de auteur een constante (lichte) dreiging, die soms te duidelijk aanwezig is. Ook zonder die brug naar het volgende hoofdstuk, is het verhaal boeiend genoeg om verder te lezen.
Bij sommige sprongen wordt duidelijk aangegeven welke gebeurtenis in de geschiedenis ongedaan wordt. Het verhaal speelt zich af in Amerika, dus de gebeurtenissen hebben dan te maken met het anders uitdraaien van beslissingen van het Hooggerechtshof. Een sterk en vernieuwend verhaal dat zijn weg lijkt te vinden als serie op Netflix.