Geef wacht

Elke dag gebeurt hetzelfde. De zee komt en gaat. Iedere dag doet de Koning zijn ronde. "Geef wacht", zegt hij aan de wachter. Elke dag, zodat alles blijft zoals het is. De overkant moet de overkant blijven.
De wachter wacht en wacht. Maar meer en meer verlangt hij naar de andere kant. Zijn nieuwsgierigheid wint het van zijn gehoorzaamheid. Hij gaat op weg.

Onderweg ontmoet hij Walvis, Kapitein en Schildpad. Ze zetten hem telkens aan het denken. "Waarom zoek je de overkant?", lacht Reus, "Het is hier dat het gebeurt." Of is er misschien geen overkant, zoals Kapitein beweert? Volgens hem is de zee het ware leven, en niets blijft zoals het is. Schildpad brengt Wachter uiteindelijk naar de overkant. Het blijkt een eiland dat meteen vertrouwd aanvoelt. Een Mij-land.

Dit prentenboek gaat over angst voor het onbekende, over je plaats zoeken en vinden. De grote prenten van Yule Hermans zijn prachtig en ze spreken vaak voor zich. Er wordt gespeeld met kleuren en perspectief. De grote machtige Koning van de eerste bladzijde, lijkt later maar klein en nietig. De zee is nu eens blauw en rustig, dan weer donker en volop in beweging.

De tekst is te lang en te moeilijk waardoor de boodschap verloren gaat. Extra kadering en vragen zijn nodig om kinderen de schoonheid en de betekenis van het verhaal te laten zien. Een boek voor ervaren voorlezers.