Genderqueer

Een memoir

In deze graphic novel vertelt auteur en striptekenaar Maia Kobabe het moeilijke proces van aanvaarding en coming out als gender queer. Al van vroeg merkt Maia dat er anders tegen gender aangekeken wordt door anderen. Als kind al, maar zeker als puber en zelfs in het volwassen leven stoot Maia op het vraagstuk van genderidentiteit. Het wordt nog ingewikkelder wanneer Maia merkt dat het niet zo vanzelfsprekend is om in het familiale zowel als het professionele leven voortdurend met gender in contact te komen. En zelfs als je omgeving het goed bedoelt, blijft een coming out moeilijk. 

Deze graphic novel dient als uitlaatklep voor Maia: waarom is het zo moeilijk om als aseksueel en non-binair persoon min onze samenleving op te groeien? Hoewel Maia in het verhaal nooit echt over geweld of zware beledigingen spreekt, merk je wel hoe moeilijk opgroeien was. De voortdurende twijfels en vragen werken beklijvend. Het verhaal leest als een trein, en je kan niet anders dan begrip opbrengen voor de jonge Maia. De moeilijkheden zijn ook niet opgelost op het einde, maar toch krijg je een bevrijdend gevoel van aanvaarding en hoop. 

De tekeningen zijn niet overdadig, en redelijk stripachtig. Dat hoeft ook niet meer te zijn — het verhaal draagt het boek. Ook de sidenotes die gegeven worden aan de hand van overzichtskaders of begripduidingen, en zelfs minimale bronvermeldingen, geven het emotionele aspect ook inhoudelijk verder diepgang. 

Iedereen die graag meer wil weten over de moeilijke omgang met genderidentiteit, of een genderqueer coming of age-verhaal wil lezen, zal zeker en vast zijn gading vinden in dit boek.