Gentleman-Inbreker Arsène Lupin

Arsène Lupin is een gentleman-inbreker, in het begin van vorige eeuw. Hij steelt van de rijken en komt op voor de armen. Hij drijft rechercheurs tot wanhoop en charmeert alle vrouwen. Hij zet iedereen constant op het verkeerde been wanneer het over zijn identiteit gaat. Hij wordt toch wel eens gearresteerd, maar ontsnapt wanneer hij wil. Hij is zo intelligent dat hij zelfs Sherlock Holmes te slim af is.

Netflix heeft Lupin nieuw leven ingeblazen, en daar is wellicht deze uitgave aan te danken. Deze bundel bevat de negen eerste Lupin-verhalen van Maurice Leblanc, in een nieuwe vertaling. De vertaler heeft de tekst niet eenvoudiger gemaakt dan hij is, met lange zinnen als: “De informatie die ik verzamel over deze verbijsterende man, de onweerlegbare feiten die ik bekendmaak, het nieuwe bewijs dat ik aandraag en de interpretatie die ik geef van bepaalde handelingen waarvan iedereen alleen de buitenkant had gezien zonder de geheime redenen of het onzichtbare mechanisme ervan te kennen, al die dingen wijzen misschien niet op een heel nauwe band, die onmogelijk is door het leven dat Lupin leidt, maar wel op een vriendschappelijke relatie waarbij ik in vertrouwen word genomen.” Ook woorden als “antropometrische” en “pyrogallisch” of begrippen als het Bertillon-systeem maken de lectuur niet eenvoudig. Bovendien is de ik-persoon soms Lupin, soms de verteller, en soms de verteller die uiteindelijk Lupin zelf blijkt te zijn. De persoonsverwisselingen zijn zo veelvuldig dat je niet altijd meer weet wie wie is. En in elk verhaal word je zo vaak op het verkeerde been gezet, dat de echte toedracht op het einde misschien niet helemaal duidelijk meer is. Maar als je daar allemaal mee overweg kan, is het genieten van het heerlijke personage en zijn ingenieuze misdaden.

Over de prachtige illustraties: van kleine zwart-wit tekeningen tot dubbele pagina’s in kleur, ze zetten op onnavolgbare wijze de belle epoque-sfeer neer, de vaart van het verhaal, het mysterie van het gebeuren. Het zware papier, grote formaat en leeslint maken van de uitgave een salontafelboek om te koesteren.