Gered!

De opwarming van de aarde. Niet het gemakkelijkste thema voor een prentenboek, maar daarom niet minder noodzakelijk. Bette Westera en Mattias De Leeuw gingen de uitdaging aan. Het werd een boek voor jong en oud dat uitnodigt tot napraten.

Arend kruipt uit zijn ei. Veel tijd om te bekomen heeft hij niet, want met nest en al glijdt hij het water in. Het eerste teken aan de wand dat het ijs aan het smelten is. Tijdens Arends vlucht merkt hij dat er nog dieren last hebben van het stijgende water. Hij besluit om door te vliegen om de andere dieren op de wereld ook te waarschuwen. Hij stelt hen voor om een boot te bouwen, maar daar zien ze het nut niet van in en daar hebben ze elk hun eigen (egoïstische en/of onwetende) reden voor. Onmogelijk dat (volwassen) lezers zich niet aangesproken zullen voelen. Wat later zullen de dieren het zich beklagen en net op tijd komen de Noordpooldieren hen met hun prachtige boot oppikken. 

Origineel is dit prentenboek zeker en vast en de boodschap ervan hoognodig. Toch ben ik niet helemaal overtuigd: de oorzaken van de opwarming blijven onder de radar, het schijnen van de zon is de grote boosdoener en met het bouwen van een boot is het hele probleem schijnbaar opgelost. Hier en daar mis ik toch wat diepgang.

Het verhaal staat op rijm, wat het geheel wat speelser maakt. De cadans is niet steeds vanzelfsprekend, maar dat zijn we gewoon van Westera. Een beetje voorbereiden voor je voorleest kan helpen.

De illustraties van Mattias De Leeuw zijn prachtig en in een aangenaam kleurenpalet geschilderd. Oranje en geeltinten nemen de bovenhand in de achtergronden. Ze vullen de volledige pagina’s en voelen realistisch maar tegelijk ook grappig en schrijnend aan. Zo zijn er het stijgende water dat blijkbaar niet opgemerkt wordt, een aantal voorwerpen die op alle pagina’s voorkomen en uiteindelijk voor de boot gebruikt worden en de wisselende grootteverhoudingen tussen de dieren. De illustraties vormen absoluut een meerwaarde en doen naar dit boek grijpen.

Een verhaal dat een opstap kan zijn om over een moeilijker thema als de opwarming van de aarde te praten met jongere maar ook oudere kinderen.