Girl 6

Mayca, een dakloos meisje, is op de vlucht voor een wit bestelbusje die wordt bestuurd door Ray, haar stiefvader. Een jongen, Dez, ziet haar vluchten en beschermt haar door haar mee te nemen naar zijn hotelkamer. Hij is op vakantie met zijn ouders en trekt er graag alleen op uit. Hij filmt interessante situaties voor zijn blog. Zijn droom is om later journalist te worden. Een derde personage, Summer, woont met haar moeder in Amsterdam. Het gaat niet goed met haar opa, haar grootouders wonen in Amerika. Haar moeder besluit om hen in Amerika te bezoeken.

Dez is een goede observator: hij ontdekt dat de opa helmaal niet ziek is en een privéziekenhuis heeft, waar hij experimenteert met back-ups van menselijke breinen. Hij wil net starten met het uploaden van het brein van een gelijkaardig persoon voor zijn kleindochter Summer, die lijdt aan een ernstige zeldzame regresserende ziekte. Summer en Dez komen erop uit dat het slachtoffer voor de back-up Mayca is. Dez schakelt de politie in, Mayca wordt op tijd gered en beide grootouders worden veroordeeld.

Het scenario is opgebouwd in drie verhaallijnen. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met de naam van één van de jongeren, en dit maakt het overzichtelijk om dit spannend avontuur te volgen. Vanaf de eerste zin beland je in een scene vol actie, het leest als een thriller. Met stukjes verneem je iets over het vluchtende meisje. De spanning is direct voelbaar en je wilt het boek in één ruk uitlezen. De schrijfster Mirjam Mous bouwt de intrige met korte zinnen op, ze schept beelden waardoor je meegezogen wordt in deze thriller. Je ziet als het ware alles als een film voor ogen. Deze knappe, directe schrijfstijl zal jongeren wel aanspreken. Beetje bij beetje kom je, in flarden, telkens iets te weten; als een puzzel komen alle stukjes samen in een heftige ontknoping. Het hele verhaal is boeiend opgebouwd, de personages zijn levendig beschreven en je leeft sterk met hen mee. In tegenstelling tot de intrigerende opbouw, waarbij je vol spanning meedenkt hoe het avontuur verder zal aflopen, komt de ontknoping, over enkele bladzijden beschreven, ietsje te snel en te vlotjes over.

Het thema “waar ligt de ethische grens in de medische wereld om levens te redden?” is een achterliggende gedachte in dit avontuur. Dit boek kan aanleiding vormen tot een interessante discussie.
Dit futuristisch verhaal sluit goed aan bij de interesse van jongeren, die fantaseren over de onmetelijke mogelijkheden in de computerwereld.