Glas - Word een glasexpert!

Dit boek over glas is erg veelzijdig. Geen wonder, want glas zelf is dat ook. Kan je jezelf een wereld voorstellen zonder glas? Geen spiegel om ’s morgens in te kijken, geen glas om uit te drinken, geen raam in je huis ... Het boek bevat dan ook allerlei weetjes over glas. Natuurlijk wordt stilgestaan bij de manier waarop glas wordt gemaakt en bij de vorm waarin glas in de natuur kan voorkomen. Het feit dat ooit buitenaards glas gevonden werd wordt verteld, maar ook minder relevante weetjes staan in dit boek: Hoe kan je glas kapot zingen?, Bestaan er mensen zonder spiegelbeeld?, Brengen scherven geluk? ... 

We bezoeken een glasfabriek en een glasblazerij. Hierbij staat in stapjes uitgelegd, geïllustreerd met een duidelijke foto, hoe alles daar werkt. Interessant! Naast bollebozen zal het boek vast ook kleine artiesten boeien. Er zijn immers veel mooie kunstwerken gemaakt van glas. We lezen hierover en komen meer te weten over glasmeesters. Maar hoe leerrijk het boek ook is, het wordt ook luchtig gehouden. Het boek is zeer vlot geschreven en moeilijke woorden worden steeds heel simpel in de voetnoot uitgelegd. Om het vlot te laten lezen, staat er in elk hoofdstuk een verhaaltje en staan er ook verschillende doe-opdrachten in het boek. De doe-opdrachten staan verspreid over het boek, maar er staan ook heel wat originele opdrachten in het laatste hoofdstuk. Het zijn allemaal zeer haalbare opdrachten om met kinderen te doen.

De foto’s in het boek zijn helder en de vormgeving is knap. De enige kritische kanttekening maak ik bij de indeling van de hoofdstukken. De titels van de hoofdstukken dekken de lading niet en bepaalde zaken staan niet in een logische volgorde. Verder krijg je het gevoel dat je een paar keer hetzelfde leest. Maar dat is misschien niet zo erg omdat het toch eerder een boek is om af en toe stukjes in te lezen dan het in één keer uit te lezen. Alles bij elkaar genomen is dit boek zeker een aanrader!