Goede reis!

Fiona vindt het koude weer maar niks en besluit warmere oorden op te zoeken. Haar buren Albert en Hector vinden dat een goed plan, maar alvorens te vertrekken moeten er nog allerlei taken uitgevoerd worden, waardoor hun vertrek alsmaar uitgesteld wordt. Terwijl Fiona geniet van de zon, smullen de beide vogeltjes van warme chocolademelk en spelen ze in de sneeuw. Wanneer Fiona terugkeert van haar reis tonen ze elkaar foto’s waaruit blijkt dat zowel zon als sneeuw plezier kunnen opleveren.
Tja, een realistisch beeld over de vogeltrek levert dit prentenboek niet op - of ken jij misschien vogels die zwembroeken hebben? -  maar het winterseizoen wordt leuk weergegeven en de boodschap dat zowel op reis gaan als thuisblijven hun fijne kanten hebben, komt goed over.
De sfeervolle tekeningen, hoofdzakelijk uitgevoerd in bruin-, grijs- en paarstinten zijn bijzonder origineel en dragen bij tot de algehele stemming die over het boek hangt. Wanneer je kijkt naar de tekening waarop de beide vogeltjes knus met een boek tegen elkaar zitten onder een dekentje, krijg je spontaan zin om dezelfde actie te ondernemen. Heel het donkere seizoen kan mij niet snel genoeg voorbijgaan, maar hier oogt het bij momenten wel zeer gezellig.
En, het doet misschien niet ter zake, maar ook tof dat het niet om een mannetje en een vrouwtje gaat die samen een huishouden runnen, maar wel om twee sympathieke gevleugelde mannetjes met de oerklassieke namen Albert en Hector.
Warm aanbevolen, zeker in combinatie met warme chocolademelk.