Grenzeloos

De zestienjarige Thabitha is samen met haar vriendin Eline uitgenodigd op het feestje van de populaire Dox. Ze kennen er bijna niemand omdat bijna iedereen ouder is dan hen. Er wordt stevig gedronken. Thabitha loopt een beetje verloren. Eline heeft enkel aandacht voor haar vriendje Alain, met wie ze samen is. Thabitha voelt zich al een beetje dronken wanneer Dox haar aanspreekt. Toch drinken ze samen nog meer. Wanneer Thabitha de volgende morgen wakker wordt, voelt ze een enorme kater. Ze staat vol blauwe plekken, haar fiets staat niet thuis en bovendien kan ze zich niks herinneren. Maar langzaamaan komen er flarden terug. Wanneer blijkt dat er een filmpje is, waarin te zien is wat er allemaal gebeurd is, wil Thabitha wel weten of ze dit echt allemaal heeft laten gebeuren. In het filmpje is duidelijk te zien dat Dox te ver is gegaan ... maar zal hij dit ook toegeven?

In dit korte verhaal wordt een belangrijk thema aangekaart, namelijk grensoverschrijdend seksueel gedrag. Jongeren moeten hierover geïnformeerd worden. Ook al is Thabitha dronken, nog steeds moeten anderen rekening houden met haar wil. Er wordt duidelijk misbruik gemaakt van haar toestand. Dox moedigt haar dronkenschap bovendien aan.

De auteur heeft een heel vlotte schrijfstijl. Het boekje is heel dun en leest in één ruk uit. De hoofdstukken zijn kort. Telkens wordt vanuit de ik-persoon geschreven. Dat maakt je als lezer enorm betrokken. Je leest het verhaal vanuit het standpunt van zes verschillende personages: Thabitha, Eline, Alain, Dox, Job (die ook op het feestje was) en Merel (de ex-vriendin van Dox). Het hoofdstuk begint steeds met één van deze namen. Iedereen heeft z'n eigen visie over wat er die bewuste avond is gebeurd. Op die manier krijg je als lezer veel informatie. Dankzij het filmpje is er echter geen ontkennen aan. Thabitha twijfelt eerst om naar de politie te gaan. Ze is bang voor de reacties van de anderen. Uiteindelijk neemt ze de juiste beslissing en geeft ze het grensoverschrijdende gedrag aan. Het thema opent mogelijkheden tot discussies bij jongeren. Wie heeft hier schuld aan? Moeten er mensen gestraft worden? Het verhaal is verzonnen maar geeft de invloed van alchohol goed weer. Toch moet je steeds de wil van de ander respecteren. Dit boekje kan jongeren bewust maken van dit probleem.