Grimwoud

De vosjes Ted en Nikkie leven al een tijdje zonder ouders in de Grote Stad, en redden zich prima. Tot ze teveel last beginnen te krijgen van de gemene straatkat Prinses Poekie, die alle restjes van restaurant De Snelle Kip voor zichzelf wil houden. Delen staat niet in haar woordenboek en al zeker niet met vieze vossen. Ted en Nikkie vluchten naar Grimwoud, waar heel wat gekke dingen gebeuren en jonge Ted voor het eerst vrienden maakt. De bewoners van Grimwoud zijn niet 100% normaal: een slaperig hert als burgemeester, Ingrid de eend die zogenaamd miljoenen verdient met haar hotels in Tokyo, Abu Dhabi en New York, eekhoorns die dol zijn op het spelletje Boombonk, een konijn met ADHD en een talent voor toneelspelen, een arend die energie denkt te krijgen door op een losse elektriciteitsdraad te kauwen ... Maar ze moeten wel samenwerken om Prinses Poekie te verslaan. 

Het boek begint met een kaart van Grimwoud en vermeldt er meteen bij dat die totaal nutteloos is. Erik Dynamiet, een schattige pissebed, komt af en toe iets interessants zeggen over het verhaal of gewoon een liedje zingen. Eigenlijk is hij buschauffeur dus het is ook voor hem een verrassing dat hij een rol speelt in het boek. Titus, de burgemeester, is al drie jaar bezig met zijn memoires. Na een uur heeft hij met veel moeite een zin geschreven. "Zeven woorden! Een productieve dag," zei Titus tegen zichzelf, waarna hij achteroverleunde op zijn stoel voor een welverdiend dutje. Dat soort absurde humor komen we dus vaak tegen in het boek. 

Het verhaal springt wat heen en weer, maar voor jonge lezers lijkt mij dit extra entertainend. Qua lay-out is er veel afwisseling tussen de zwart-wit tekeningen van de scènes, de aankondigingen door Erik Dynamiet, brieven van Ted naar zijn ouders, boodschappenlijstjes, botanische tekeningen ... Maar ook pootafdrukken, vingerafdrukken, vlekken, ezelsoren en tape op de pagina's zorgen ervoor dat het net een echt notitieboekje is. 

Nadia Shireen is de auteur en illustrator van verschillende prijswinnende prentenboeken. Humor staat centraal dus het is ook niet verrassend dat ze op de shortlist stond van de Roald Dahl Funny Prize. Grimwoud is haar eerste serie voor jonge lezers.