Groot weetjesboek over kampioenen van de dierenwereld

Het lijkt het zoveelste weetjesboek en dat is het ook. Misschien dat de titel ‘Kampioenen’ jeugdige lezers wel aanspreekt.

De figuren die de prenten aanvullen zijn leuk, maar niet echt vernieuwend.

Het start wel heel fijn. De inhoudstafel is kleurrijk en duidelijk opgesteld. Elke ondertitel in een hoofdstuk krijgt een klein prentje van een dier en dat maakt het speels en interessant.  Je krijgt een duidelijke opbouw: vier hoofdstukken: ‘Wereldkampioenen’, ‘Kampioenen in details’, ‘Olympische Spelen voor dieren’ en ‘Kampioenen in het overleven’. Elke hoofdstuk sluit af met een ‘Speel je mee?’, een soort ‘herhaalpagina’ die ouders aanmoedigt om de kennis van het kind te controleren. De antwoorden worden nergens vermeld. Uiteraard vind je deze terug in de hoofdstukken ervoor, maar het was misschien wel handig geweest?

Per twee bladzijden krijg je dan informatie over verschillende onderwerpen zoals ‘De zwaarste dieren’, ‘De kleurrijkste dieren’, ‘Super ouders’. Leuke interessante items, maar ook niet meer dan dat. De informatie is eerder beperkt met weinig tekst, maar gezien de leeftijd van de doelgroep is dat eerder positief. Op de rechterpagina wordt steeds een vraag gesteld zoals bv. ‘Waarom is het moeilijk om te duiken?’. Op een eenvoudige manier krijgt de lezer hier een antwoord op.

Er wordt gebruik gemaakt van tekeningen, geen enkele keer foto’s. De tekeningen zijn best goed, maar ik mis voor een weetjesboek toch meer realiteit. En dan kwam ik ineens op iets merkwaardigs. Bij ‘Kampioenen met een lang leven’ zag ik dat de raaf wel zestig jaar kon worden. Wauw, dat wist ik nog niet. En ben dit even gaan nakijken. Volgens verschillende websites kan een raaf inderdaad wel tientallen jaren worden, maar zestig ben ik toch nergens tegengekomen. De mens staat op deze pagina ook afgebeeld, met het cijfer 100 erbij vermeld. Deze zaken doen me twijfelen aan de juistheid van de inhoud, zeer spijtig.