Groot wild

Het leven van de machtigste man van de wereld ligt in de handen van een dertienjarige jongen

Verjaardag helemaal alleen het woud in. Gewapend met een honderd jaar oude pijl-en-boog dient hij te slagen voor de test en als een man terug te keren met in zijn handen een jachttrofee. Maandenlang heeft hij zich met zijn vader voorbereid op deze opdracht. Oskari voelt zich echter allesbehalve een held en lijkt nauwelijks voorbereid op zijn taak. Bij het oefenen slaagde hij er geen enkele keer in om een prooi te raken en zelfs zijn vader kijkt met een klein hartje toe. De schrik slaat hem dan ook om het hart als hij zijn tocht aanvat.

Enkele uren later ziet Oskari in het woud de helikopter landen van een ex-dorpsgenoot. In het dorp wordt verteld dat deze man illegale jagers mee in het woud neemt om ongestoord te kunnen jagen. Groot is dan ook zijn verbazing als hij zwaar gewapende mannen uit de helikopter ziet stappen en hij getuige is van de moord op zijn ex-dorpsgenoot. Doodsbang vlucht Oskari verder het woud in waar hij enkele uren later een hels lawaai hoort, gevolgd door enorme dreunen en bomen die in brand vliegen. Een vreemdsoortige cabine zweeft naar beneden als was het een buitenaards wezen. Gedreven door zijn nieuwsgierigheid nadert Oskari de cabine en gaat hij voorzichtig te werk om deze te openen. Als er een gewone man uitstapt, lijkt het gevaar even geweken, maar dan maakt de man zich bekend als de leider van de vrije wereld oftewel de President van Amerika. Oskari kan het nauwelijks geloven; beiden krijgen weinig tijd om aan elkaar te wennen. De zwaar gewapende mannen komen hen al snel achterna met als doel de President te pakken te krijgen. Oskari haalt al zijn kennis en ervaring over het woud boven en neemt de President mee door het woud. Het wordt een zware strijd op leven en dood waarbij Oskari nu niet alleen zichzelf moet zien te redden, maar ook de President in leven moet houden …

Een razend spannend boek in James Bond-stijl met bijzondere achtervolgingsscènes die zo voorbij je netvlies lijken te flitsen. Het hoofdpersonage Oskari wordt helder beschreven waarbij zijn persoonlijke groei in het verhaal almaar duidelijker wordt. Het zelfvertrouwen van het hoofdpersonage krijgt de ruimte om volop te groeien. De verhaallijn is helder en duidelijk waarbij ook minder ervaren lezers hun gading vinden. Jammer dat de cover van het boek eerder donker kleurt en mij niet meteen kan overtuigen. Misschien is dit wel het geval bij de doelgroep waarvoor het geschreven werd. Leuk is de opmerking op de achterflap die verwijst naar p.142 om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Dit boek werd in het voorjaar van 2015 tevens verfilmd als 'The big game'.