Had ik maar een octopus

Geen garnaal en ook geen vis, ik wil een dier met charme. Een vaardig dier, een aardig dier, met heel veel open armen.

Een meisje droomt ervan een huisdier te hebben. Maar welk dier moet dat zijn? Een kwal is te glad, een krab te tegendraads. Een huisdier dat haar kan omarmen, dat zou pas écht fijn zijn. Welk dier kan dat beter dan een dier met acht armen! Het wordt de octopus! Acht armen komen prima van pas! Samen beleven ze een leuke tijd! Spelen, rekenen, schilderen, koken, plonsen in het bad! Met zoveel armen kan heel wat!

Dit leuke boekje werd vanuit het Engels vertaald door Bette Westera. We krijgen op elke pagina slechts een kort stukje tekst. De tekstjes zijn op rijm, wat het plezierig voorlezen maakt. Ze vormen een prima combi met de leuke illustraties van Ales Barrow. Deze lopen telkens over de dubbelpagina heen. Er werd gekozen om het helwit van de pagina's als achtergrond te behouden. Zo komen de kleuren van de personages nog beter tot zijn recht. Dat deze erg multicultureel zijn maakt het alleen maar mooier. Het vrolijke oranje van de octopus staat telkens centraal (behalve dan als hij met inkt bedekt is). Fijn detail: je kan de octopus op de voorkaft ook echt 'voelen'. De octopus wordt gepresenteerd als een sympathiek dier met vele vaardigheden. Dat kan ook bijna niet anders, met acht armen. Hij kan prima rekenen en is het huiswerk klaar, dan drumt hij met gemak acht ritmes door elkaar. Het jonge publiek leert ook al aardig wat bij over dit wonderlijke dier: hij kan door een sleutelgat glibberen, hij spuit inkt als hij opgewonden is, hij kan zichzelf heel erg goed verstoppen én hij heeft drie harten. Dat weten veel grote mensen zelfs niet! Het heerlijkst aan de octopus lijken mij toch die acht armen waarmee hij je instopt in je bedje. Meteen de perfecte afsluiter van de dag!

Dit boekje is het vierde deel in de reeks. Eerder werd ook Als ik een dinosaurus had in het Nederlands uitgebracht. Jammer dat men geen analoge titel koos voor deel twee van de reeks. In de originele Engelse versies is dat wel degelijk het geval. Bijkomende boekjes If I had a unicorn en If I had a kangaroo werden nog niet in het Nederlands uitgebracht.