Half Zwart
'Half zwart' is het eerste deel van de gelijknamige trilogie. De cover van dit boek trok meteen mijn aandacht. De voorkant is zwart, met het woord ‘zwart’ in het wit geschreven. De achterzijde is wit, met “zwart” ook in de kleur zwart. Half wit en half zwart, dit is Nathan, het hoofdpersonage, ten voete uit. Of met de woorden van de Raad voor witte heksen: “halve code”. Hierin in Nathan uniek. Hij is de enige met een witte heks als moeder en een zwarte heks als vader. De witte heksen jagen op de zwarte heksen. Zwarte heksen zijn gelukkig zeldzaam. Nathans vader staat gekend als een brute moordenaar. Omdat Nathan zijn zoon is, wordt hij nauw in de gaten gehouden door de Raad. Nathan groeit op in zijn gezin van witte heksen onder toezicht van zijn grootmoeder, aangezien zijn moeder zelfmoord pleegde. Hoewel hij erg veel om zijn oma en broer geeft, is Nathan vastbesloten om ook zijn vader niet te verloochenen. Omdat hij geen volledig witte heks is, wordt hij vaak vreemd bekeken en zelfs gepest door andere witte heksen. Op z’n vijftiende wordt Nathan door de Raad uit zijn huis gehaald en opgesloten in een kooi, onder toezicht van Celia. Elke dag krijgt hij een zware fysieke training te verduren. Wanneer hij zestien is, moet Nathan opnieuw bij de Raad komen en krijgt hij zeer speciale tatoeages. Hij verdenkt de Raad ervan hem enkel te laten leven omdat iedereen denkt dat hij zijn vader zal vermoorden. Nadat de tatoeages gezet zijn, weet hij echter te ontsnappen.
Hij kan niet terug naar zijn familie, want hij vreest voor represailles tegen hen. Bovendien moet hij, zoals elke heks, op zijn zeventiende verjaardag drie geschenken krijgen om in leven te kunnen blijven. Deze drie geschenken zorgen er ook voor dat iedere heks een gave heeft die hij of zij kan ontwikkelen. Nathan heeft al enkele gaves: hij kan in iemands ogen zien of die een heks is of niet en hij kan zichzelf heel vlug genezen. Maar hij kijkt er naar uit om nog bijkomende gaven te krijgen, zoals voorgeschreven samen met bloed van iemand van zijn familie. Omdat Nathan denkt dat de kans klein is dat hij zijn vader zal ontmoeten, gaat hij op zoek naar Mercury, die ook elke heks zijn geschenken kan geven. Maar Mercury zint op wraak tegen Nathans vader...
Hoewel er dus een zeer speciale wereld wordt gecreëerd in dit boek, mist het vaart en dynamiek. Enkel in de eerste bladzijde wordt enig tempo gecreëerd door te schrijven in de jij-vorm. Je wordt als lezer aangesproken om je voor te stellen dat jij in de schoenen van Nathan staat. Daarna kabbelt het verhaal stilletjes verder. Haast het hele boek voelt aan als een inleiding waarin we de leefwereld van Nathan leren kennen zonder echt met hem mee te leven. Pas de laatste vijftig bladzijden zat ik op het puntje van mijn stoel. De lang verwachte climax stelt echter ook wat teleur. Je hoopt op een confrontatie tussen Nathan en zijn vader of op een actie waar zij als overwinnaars uit tevoorschijn komen. Maar in plaats van deze actie, duikt Nathans vader gewoon uit de schemering op. Zonder problemen krijgt Nathan zijn drie geschenken. Hiermee is de episode waarop je als lezer zat te wachten in een paar regels afgehandeld.
Toch ben ik zeer nieuwsgierig naar het tweede boek van deze trilogie. Ik hoop dat ik het bij het rechte eind heb en dat dit boek mag gelezen worden als een inleiding. Ik verwacht en duim voor véél meer actie in deze fantasiewereld in de volgende twee boeken.