Hallo, hallo, wie stinkt daar zo?

alles over dierenscheten

Wat zet je aan tot het schrijven van een boek over dierenscheten? In 2017 vroeg de jongere broer van Dani (zoöloog) haar of slangen scheten laten. Overdonderd door deze vraag riep ze de hashtag #doesitfart in het leven. Dit zette een hele beweging in gang. Vele experten gaven hun mening over het waarom, waardoor, hoeveel en hoe hard dierenscheten stinken. Het was duidelijk dat er een leegte gevuld moest worden. Mensen hadden meer informatie nodig! Samen met Nick Caruso (milieuwetenschapper) bundelde ze het scheetgedrag van negentien soorten. Het resultaat werd: 'Hallo, hallo, wie stinkt daar zo?' Een wetenschappelijk onderbouwd naslagwerk (op kindermaat) over dierenscheten.

We beginnen bij het begin: het ontstaan van de scheet. Lucht in je buik dus. Maar hoe komt die lucht daar terecht? Op de eerste twee bladzijden wordt dit in duidelijk verstaanbare kindertaal uit de doeken gedaan. Vanaf dan steekt het duo van wal. Het scheetgedrag van negentien soorten wordt telkens in een kort stukje beschreven. De soorten die aan bod komen zijn erg uiteenlopend: van paarden en papegaaien tot gaasvliegen en octopussen. Zelfs haringen worden onder de loep (of neus?) genomen! Als lezer word je zelf betrokken bij het onderzoek: een dier wordt voorgesteld en jij krijgt de vraag 'Laat hij scheten?' voorgeschoteld. Op de volgende pagina volgt het antwoord en een korte toelichting over de al dan niet 'protten' die het beest laat. Waarom laat dit beest zo'n verschrikkelijke stinkerds? Of waarom blijft het van gasontwikkeling gevrijwaard? Geen ingewikkelde wetenschappelijke termen, maar een simpele uitleg. Hier en daar als extraatje nog een leuk weetje over het dier. Als het te maken heeft met zijn winden natuurlijk! 

De kleurrijke illustraties van Alex G. Griffiths doen wat aan als kindertekeningen en maken er een vrolijk geheel van. De jonge lezers zullen de humor die hierbij gebruikt werd zeker kunnen appreciëren. Niet dat de inhoud nog niet voor voldoende gegniffel zal zorgen! 

Een ludiek naslagwerk voor jonge dierenvrienden die nieuwsgierig zijn naar de dieren om hen heen. ;-)

Leuk om te weten: de titel 'Hallo hallo, wie stinkt daar zo?' heeft alles te maken met de beroemde slagzin die Willen Van Den Hout in 1950 introduceerde voor het gelijknamige radio-hoorspel 'Halllo, hallo, wie stinkt daar zo? Het mannetje van de radio!' (Radio Hilversum) Een mooie knipoog dus van vertaler Jan Paul Scheten ... euh... Schutten.