Hansje Pansje Kevertje

Urenlang zong ik voor mijn baby over Hansje Pansje Kevertje die op het hek kroop. Fout, zo blijkt in dit boek. Hansje Pansje Kevertje kruipt namelijk op een heg. Waarom hij dat doet? Wel, dat staat in dit boek haarfijn uitgelegd. Boven aan de heg woont Vril. Hansje wil zijn zusje gaan redden bij die vreselijke oude spin. Maar telkens spoelt hij weg. De prenten tonen ons hoe dat er dan uit ziet. Eens van de regen, maar ook van het water van een gieter of van een hondenplas.

De prenten hebben een heel moderne stijl. Die staat haaks op het ouderwetse rijm waarin het boek geschreven is. Niet alleen doet de zinsbouw heel ouderwets aan, ook uitdrukkingen als “Vril op zijn smikkel slaan”, lijken me niet meer van deze tijd.

Het boek sluit af met thematische opdrachten. Die zijn wel leuk voor de 5-jarige kleuters waarnaar het boek zich lijkt te richten. Of het de ideale doelgroep is voor dit boek weet ik niet. Rijm en herhaling in de tekst doen namelijk jonger aan. De agressieve taal en het gevloek in het boek sluiten wat mij betreft dan weer bij geen enkele kinderleeftijd aan.