Hartenstorm/Stormhart

Viola is verliefd op Storm en Storm is verliefd op Viola, maar dat weten ze niet van elkaar. In deze originele graphic novel wordt hun verhaal verteld. Een keer vanuit het perspectief van Storm en een keer vanuit het perspectief van Viola. Midden in het boek komen de personages tot een ‘versmelting’. Dat is het moment waarop je het boek moet omkeren om het andere perspectief te kunnen lezen.

Het hele scala aan emoties en obstakels waarmee een puber kampt als hij/zij verliefd is komt aan bod. Ze zijn onzeker, zoeken steun, willen geen blauwtje lopen, hebben liefdesverdriet, gaan op zoek naar goede raad via allerhande kanalen. Je kan dus zeker gelijkenissen tussen Viola en Storm ontdekken, maar toch pakken ze hun problemen op een andere manier aan. Zo heeft Viola veel aan haar vriendin Flora en laat Storm zijn gevoelens los in zijn muziek.

Heel boeiend zijn de filosofen, de gesprekken met volwassenen, de biologielessen of de stukken tekst met wetenschappelijke achtergrond die aan bod komen. Niet te vergeten de cultfiguren en andere oude bekenden die allemaal met gelijkaardige liefdesperikelen hebben geworsteld en hier hun ervaringen delen. Het zorgt ervoor dat het een zeer compleet ‘voorlichtingsboek’ wordt, terwijl het eigenlijk een verzonnen verhaal is. Fictie en non-fictie worden erg ongedwongen en met gevoel voor humor met elkaar verweven, zodat het erg laagdrempelig wordt voor tieners om dit boek vast te pakken.

De illustraties zijn zeer wervelend. Soms komen ze in stripvorm, soms lijkt het een collage, dan weer een dagboek of een foto van een tienerkamer. Bij Viola voel je de aanwezigheid van een romantische ziel. Bij Storm is het erg grappig om in de tekeningen te merken hoe jongens in alles penissen, borsten en vagina’s zien. Belangrijk om weten is dat het deel van Viona getekend is door Katrine Clante en dat van Storm door Rasmus Bregnhøi. Hun tekenstijlen zijn erg gelijkend. Toch voel je hierdoor meer authenticiteit van de illustraties uitgaan.

Annette Herzog heeft ervaring met het maken van graphic novels want dit is niet haar eerste werk. ‘Pssst!’ is de voorganger van deze, maar daarvan is er nog geen Nederlandse vertaling verschenen. Misschien na dit succes?

Een topper!