Hebbes!

Een rat is op rooftocht op een passagiersschip. Het schip vergaat in een hevige storm, de rat klampt zich vast aan een stuk wrakhout en spoelt aan op een eiland. Kort daarop komt een meisje aangedreven; ook zij overleefde de storm drijvend op een omgekeerde houten tafel. In haar hand klemt ze een sappige rode appel, ze rent terug de zee in op zoek naar haar mama. De rat staat voor een dilemma: haar redden of haar met rust laten.

 Als enige schipbreukelingen spoelen ze beiden aan op een onbewoond eiland. De rat is aanvankelijk onwennig, aarzelt om in te grijpen. Maar zodra hij beslist heeft dat ze van hem is, ontfermt hij zich over het dartele meisje en er groeit een warme ontluikende vriendschap tussen hen. De hechte vriendschap krijgt hier, vanuit de positie van de rat, een originele invalshoek. De rat is gewend alleen voor zichzelf te zorgen en een bandeloos leven te leiden. Zodra hij beseft dat dat onschuldige meisje hem nodig heeft, voelt hij een intense liefde voor het kind en neemt hij alle verantwoordelijkheid op. De innerlijke gedachten bij de rat, hoe hij voor dilemma's staat en uiteindelijk kiest om voor het meisje te zorgen, de beslissingen die hij telkens moet nemen: het kind voor zich houden of haar bieden wat haar gelukkig maakt? Zowel in beeld als in de tekst wordt het mooi uitgedrukt. De schrijver heeft heel goed bedacht hoe de rat op een typisch eigen manier de aandacht van de moeder trekt zodat ze haar dochtertje vindt. Er worden hier, op kinderlijk niveau, eenvoudige levenslessen subtiel en expressief vormgegeven.

Het prentenboek is romantisch ingekleed. Het verhaal speelt zich af in de Belle Epoque periode, wat te zien is aan de passagiersstoomboot, de lange klederdracht en de roeier die met roeispanen de roeiboot bestuurt. Elke prent voelt aan als een romantisch schilderij dat baadt in een harmonieus palet van pastelkleuren en een intense totaalbeleving oproept. Zoals bijvoorbeeld de illustratie van de rat die zich wanhopig vastklampt aan een stuk drijfhout terwijl reusachtige golven hem overspoelen.