Heertje en Meneertje

Prentenboeken als deze ... Ik word er oprecht blij van. Een eenvoudig verhaal met herkenning en verrassing, tekst en vormgeving waarover nagedacht werd, prachtige illustraties … Kortom: het plaatje klopt helemaal.

Heertje en Meneertje, twee boezemvrienden, besluiten te bouwen. Ondanks de vele gelijkenissen zijn er ook wel wat verschillen tussen hen. Heertje houdt van de hoogte, Meneertje zoekt het liever in de diepte. Vanuit de bouwkeet bouwen ze hun eigen stekje. De ene steeds hoger de lucht in, de andere steeds dieper de grond in. Onderweg worden ze aangemoedigd door toevallige passanten om hoger/dieper te gaan. Wanneer ze uiteindelijk hun doel bereiken, wordt pijnlijk duidelijk dat ze toch nog iets belangrijk missen: elkaar. De oplossing die ze hiervoor vinden is tegelijkertijd voorspelbaar en grappig, met toch ook een verrassend en origineel einde.

Knap hoe de illustraties én de tekst zoveel tegenstellingen bevatten, maar ook zoveel gelijkenissen vertonen. Als lezer voel je onmiddellijk sympathie voor de twee mannetjes. Ze hebben elk hun mening en dat mag.

Schrijvers Van Lieshout en van Os zorgden voor een eenvoudig verhaal in mooie, subtiele verwoordingen: niks te veel, niks te weinig. Het boek blijft boeien en is op de juiste momenten verrassend. Het werk van Van Lierde herken je ondertussen met je ogen dicht. De illustraties zijn haast kunstwerkjes. Ze vullen de tekst mooi aan en zorgen voor een extra portie humor. De expressie druipt ervan af. 

Een aanrader voor jong en oud om te lezen, maar ook om te kijken.