Help, waar zijn onze ouders?

We zijn in het jaar 2053 en de ouders van Eliza en Johnnie zijn verdwenen. Op een mooie ochtend vertellen hun ouders doodleuk dat ze bij hen weggaan. Ze vertellen de kinderen dat ze de kans van hun leven hebben gekregen want ze zullen de eerste mensen op Mars worden. Dat bericht komt uiteraard binnen als een donderslag bij heldere hemel. Eliza staat perplex en kleine Johnnie begint troosteloos te huilen. De ouders proberen hen nog te overtuigen van de voordelen om zonder ouders op te groeien: eten wat je wil, gaan slapen wanneer je wil … Maar uiteraard blijft het allemaal ontzettend vreemd klinken in de oren van de kinderen. Mama en papa doen wel erg raar deze keer, nog vreemder dan anders. In de hoop dat het allemaal maar een enge droom was, doet Eliza de volgende ochtend haar ogen open. Helaas zijn haar ouders er echt niet meer. Dat klopt niet! Eliza, Johnnie en hun hond Myrt besluiten alles op alles te zetten om hun ouders terug te krijgen.

Larry Hayes heeft met dit boek zijn debuut geschreven. Het is een eerste deel van een trilogie. De schrijver is een bezige bij want eigenlijk heeft hij al een fulltime job met het runnen van een investeringsfonds en bovendien zet hij zich in voor een liefdadigheidsinstelling voor daklozen. Blijkbaar had hij ergens nog een gaatje vrij om met zijn fantasie aan de slag te gaan en ziehier het resultaat.

Een grappig verhaal over hoe de toekomst er zou kunnen uitzien, door Katie Abey in beeld gebracht. De tekst is doorspekt met humor en Katie haar illustraties onderstrepen dat. Het boek leest als een trein en er komen heel wat tekeningen (klein en groter) voor in het boek. Toch is het niet overladen omdat er voldoende witruimtes gelaten zijn. De omslagillustratie met ‘bling bling’ zal zeker de aandacht trekken van heel wat kinderen. De schrijfstijl van Larry Hayes is momenteel erg in trek: lichtvoetig, humoristisch en wendingen die elkaar snel en vlot opvolgen.

Een prima boek voor fantasierijke avonturiers.