Het atomisch avontuur

Professor Astrokat

Dit is het tweede boek met professor Astrokat in de hoofdrol. In een eerder boek nam deze kat je mee op een reis door de wereld van sterren en planeten. In dit boek staat fysica centraal. En voor je stopt met lezen omwille van het woord fysica en omdat je denkt dat dit boek dan niets voor jou is: lees vooral verder. Dit boek bewijst immers dat fysica niet saai en moeilijk moet zijn. Ook voorkennis is niet vereist. Op een heerlijk luchtige, grappige maar ook correcte manier worden de grote begrippen en wetten uit de fysica uitgelegd en geïllustreerd. Waar is alles van gemaakt? Wat is zwaartekracht? Wat zijn de wetten van Newton? Feiten en leuke weetjes wisselen elkaar af. Een woordenlijst-index aan het einde van het boek geeft een mooi overzicht van de moeilijke woorden in het boek, legt deze vlot uit en verwijst naar de informatie over deze woorden elders in het boek.

“Wetenschappers zijn mensen die naar de wereld kijken en er vragen over stellen. Om deze vragen te beantwoorden, doen wetenschappers experimenten. Een experiment is en proef die we uitvoeren om te zien of iets reageert op de manier die we verwachten.” Als je dit leest, wil je toch zelf wetenschapper worden en experimenten uitvoeren, niet? Wat een mooie manier om wetenschappers te beschrijven. Dit getuigt van veel liefde voor dit vak. Ook moeilijke zaken als “samendrukkingskracht” worden eenvoudig en met humor uitgelegd (“Samendrukkingskracht is wanneer iets geplet wordt, zoals wanneer je op een kussen gaat zitten.”). In alle prenten speelt professor Astrokat de hoofdrol, al dan niet in gezelschap van andere dieren. Ook de prenten zitten steeds vol humor. Elk detail telt. Zo is de klok om het begrip ‘tijd’ uit te leggen van het merk ‘Catex’ en zie je als je goed kijkt, dé appel van Isaac Newton op het hoofd van de professor vallen.

Kinderen met een spontane interesse in wetenschap kunnen zich lang verdiepen in dit boek. Zij zullen zich ongetwijfeld ook aangesproken voelen door de oproep in het boek om ook een vriend van de wetenschap te worden en mee de mysteries uit het universum te ontrafelen. Ook voor kinderen voor wie wetenschappen niet hun eerste interesse is, is dit boek een aanrader. De humor, het enthousiasme en helderheid waarmee alles uitgelegd wordt, kunnen ook hen mee trekken in het boek. Het ideale boek dus om al van in de lagere school STEM-richtingen in het algemeen en fysica in het bijzonder, onder de aandacht te brengen.